Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

PSD depune propriul proiect de lege pentru 3 zile de vot în Dispora la parlamentare

PSD va depune, joi, propriul proiect de lege pentru mărirea perioade de vot la 3 zile în Dispora la alegerile legislative și dublarea numărului de  parlamentari pentru această circumscripție.

Anunțul a fost făcut de preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, miercuri seara, la finalul ședinței CEX a partidului.

El a argumentat că ordonanţa de urgenţă (OUG) nr. 26/2020 adoptată de Guvernul Orban privind alegerile anticipate conţine prevederi neconstituţionale şi antidemocratice, iar PSD va avea discuţii cu liderii UDMR, Pro România şi ALDE pentru a decide modalitatea de abordare în Parlament a acestei ordonanţe.

“Am discutat şi în ceea ce priveşte OUG privind alegerile anticipate, dar şi anumite modificări de fond ale democraţiei în desfăşurarea alegerilor. Colegii mei au considerat că este inadmisibil să vii cu asemenea modificări în această OUG total neconstituţionale şi fac o singură referire – la votul în orice circumscripţie, indiferent dacă eşti în tranzit sau nu eşti. Este total neconstituţional, bucureştenii trebuie să-şi aleagă parlamentarii de Bucureşti, la fel ca în fiecare judeţ. Nu avem alegeri cu o singură circumscripţie naţională, aşa cum este la prezidenţiale sau la europarlamentare. Sunt ferm convins că săptămâna viitoare vom avea discuţii şi cu celelalte partide – deoarece, în acest moment, PSD este în opoziţie, deci nu mai deţine o majoritatea în Parlament – cu privire la modificările sau abordarea votului asupra Ordonanţei. (…) Vom avea o discuţie şi celelalte forţe politice reprezentate în Parlamentul României cu privire la OUG ce trebuie modificată sau dacă trebuie respinsă”, a afirmat Ciolacu.

El a adăugat că PSD aşteaptă explicaţii de la prim-ministrul demis cu privire la această ordonanţă.

Amintim că OUG nr. 26/2020 privind alegerile anticipate a fost respinsă, miercuri, în plenul Senatului, și urmează să aibă aceeași soartă la Camera Deputaților:

Ordonanța lui Orban privind anticipatele, anulată cu un scor zdrobitor de Senat

Întrebat dacă PSD va respinge sau va modifica ordonanţa, Ciolacu a spus că va avea discuţii şi cu celelalte forţe politice din Parlament: “Chiar dacă PSD decide respingerea, totuşi am vrea ca demersul să aibă şi o finalitate. Este normal şi corect faţă de ceilalţi parteneri politici, chiar dacă conjuncturali sau neconjuncturali. Am văzut că şi UDMR a trimis o scrisoare Avocatului Poporului, atât eu, cât şi Victor Ponta, dl Tăriceanu am trimis o scrisoare comună. Am dori să avem această discuţie întâi între liderii politici şi cu siguranţă o să anunţăm ce am decis”.

Despre proiectului pe care PSD intenţionează să-l depună joi referitor la votul în diaspora, Ciolacu a declarat că susține dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora:

“Nu am nicio problemă şi cred că este necesar. Nu trebuie tăiat elanul românilor care au plecat. Nu a plecat nimeni cu bucurie, sunt convins că marea majoritate au plecat de nevoie din România. Pe mine mă bucură faptul că românii, chiar dacă trăiesc acum în altă ţară decât România, doresc să se implice în alegerile din România. Nu am nicio problemă cu dublarea numărului de parlamentari, doresc să fie respectate decizia CCR şi recomandările Comisiei de la Veneţia. Dacă alegerile vor fi la termen, categoric acestea trebuie să intre în noua lege. Dacă nu, este o discuţie, ar însemna să ne încălcăm principiul pentru care am atacat alegerile în două tururi sau modificările de la consiliul judeţean”.

Întrebat dacă susţine votul pe trei zile în diaspora, Ciolacu a răspuns: “Consider că sunt aceleaşi reguli. Am văzut cu toţii cât de elegant, cât de modern, cât de lejer s-a votat atât la europarlamentare, cât şi la prezidenţiale pe o perioadă de trei zile, cred că este suficient şi ne-a demonstrat practic că acest lucru funcţionează. Trei zile este suficient să ne încadrăm”.

Legat de alegerile anticipate, PSD este pregătit pentru orice tip de scrutin, a spus Ciolacu.

Întrebat de ce crede că alegerile vor fi la termen, Ciolacu a afirmat: “Eu cred într-o Românie normală. Într-o Românie normală, alegerile sunt la termen”. 

71 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv