Eurodeputatul Rareș Bogdan a admis luni, la interviurile HotNews Live, că PNL și PSD se înțeleg foarte bine, dar a precizat că „îndrăgosiți nu suntem”.
„Am înțeles interesul României. Cred că cine ne-a pus la masă în noiembrie-decembrie a știut bine ce face”, a adăugat el.
Întrebat cine a pus la masă PNL cu PSD, Rareș Bogdan a răspuns: „Bunul Dumnezeu și aritmetica. Nu ne-a pus SRI, SRI se ocupă de siguranța națională. Eu nu știu ca SRI să fie implicat în politică, cel puțin sub actuala conducere. Din contră, mi se pare că stau la distanță maximă de politică”.
Precizăm că Serviciul româ de informații este condus de Eduard Hellvig, fost PNL-ist și aflat pe cai mari în timpiul Alianței USL.
Despre scoaterea USR de la guvernare de către fostul premier Florin Cîțu:
„USR s-a ambiționat să părăsească guvernarea. Dacă eu aș fi fost lider USR, aș fi venit cu 2 nume de nerefuzat în locul lui Stelian Ion și nu aș fi părăsit guvernarea. Dna Prună sau dna Macovei erau două nume care nu puteau fi refuzate.
PNL a fost extrem de constructiv. Încăpățânarea lor nu a ajutat USR. Majoritatea cu USR ar fi fost una extrem de mică, îl implica și pe Ludovic Orban, implica și minoritățile”.
Europarlamentarul PNL clamează, pe modelul lui Gabriel Oprea: „Interesul național e mai important decât simpatiile”
„Unii înțeleg alianța PNL-PSD, mulți o critică. (…) PNL e într-o majoritate și oricând poate fi accesată această majoritate pentru siguranța României. Pentru România decizia de a avea o majoritate puternică a fost una salutară și cred că interesul național e mai important decât simpatiile.
Voința electorală a fost alianță cu USR. Nu e nimic blamabil în asta. Premierul nu e o paiață, are puteri serioase, prin Constituție. Putea să nu se ajungă la acestă situație pe partea de justiție. Liderii USR puteau da atunci un șah total PNL.
Au existat oameni foarte valoroși în USR care puteau fi puși la justiție, precum Strugariu. Nu înțeleg de ce USR s-a încăpățânat să îl păstreze pe Stelian Ion și a preferat să își scoată partidul de la guvernare”.
DIICOT nu are de aproape 2 ani șef, după demisia forțată a Giorgianei Hosu
Precizăm că USR a fost forțat să iasă de la guvernare exact când se finaliza procedura de desemnare a noilor procurori-șefi de rang înalt (DNA, DIICOT, Parchetul General), iar ministrul de atunci al Justiției, Steliajn Ion, se pregătea să ceară aviz de la CSM și să îi propună președintelui Klaus Iohannis candidații aleși.
DIICOT nu are nici astăzi procuror-șef, de la demisia forțată a Giorgianei Hosu, în septembrie 2020, după condamnarea soțului ei la închisoare cu suspendare, în primă instanță, pentru fapte de corupție.
Noul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a suspendat procedura de desemnare a noilor șefi de parchete de rang înalt, iar președintele Iohannis pare mulțumit cu un interimar la conducerea parchetului antimafia.
Cine a dorit alianța PNL-PSD, PNL sau Iohannis?
„PNL nu e un partid căruia să i se dicteze linii. A fost singura formulă valabilă după ce USR a refuzat să se întoarcă la guvernare. Alegerile anticipate ar fi fost un dezastru. AUR avea 22-23%. Cum ar fi arătat Parlamentul cu PSD de 38%, cu AUR la 22%? Putem fi supărați că nici PNL, nici USR și nici PMP nu a reușit să își mobilizeze prea bine electoratul. Scorul electoral al zilei de 11 decembrie 2020 a fost o surpziă neplăcută pentru PNL și USR”
De ce ați scăpat așa repede de Cîțu?
„Florin Cîțu a fost opțiunea noastră pentru șefia PNL, ne-am bătut vredo 8 luni să îl impunem pe Cîțu președinte PNL. (…) A fost cea mai urâtă și lungă campanie internă în PNL (Ludovic Orban – Florin Cîțu). Festivalul democrațirerei ne-a pus la pământ, ne-a afectat foarte mult. Cîțu rămâne președinte al Senatului cât va dori/ Nu se pune problema ân PNL să îl schimbăm”.
Ciucă e bun și de candidat la președinție?
„E devreme să discutăm. (…) Avem un președinte perfect funcțional. PNL va căuta o soluție, cert e că va candidat. Avem cel puțin 4 opțiuni pentru Cotroceni”.
Despre speculațiile că PNL-PSD va avea candidat comun
„Cred că PNL e capabil să vină cu un candidat extrem de bun, care în turul 2 să bată un candidat de stânga. Nu știu care va fi decizia PNL, dar recomandarea mea e să aibă candidat propriu și eu garantez intrarea în turul 2”.
Va fi rocada cu PSD care să dea premierul?
„Da, pe 25 mai 2023, conform protocolului coaliției, ar urma să fie o rocadă pe 5 poziții – premier – PSD, viepremier – PNL și 3 miniștri. Vom vedea, dar nu se pune problema ca noi să nu respectăm protocolul”.
Nu păreți convins.
„Poate nu reușesc să transmit, dar suntem obligați. Doar Rusia nu respectă ceea ce a semnat. Cred că respectarea unui contract e foarte importantă”.
Vă invităm să citiți interviul complet pe HotNews.