Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Guvernul a amânat prin OUG amânarea creșterii alocațiilor / POLITICĂ: Dezbaterea și votul pe moțiunea de cenzură, marți / POLITICĂ: Votul pentru noul Avocat al Poporului a fost amânat până după decizia CCR din 29 iunie / Fabian Gyula a fost validat deja în comisiile juridice / ANM / Cod Roșu și Portocaliu de caniculă și furtuni în jumătatea de vest a țării / Cod Galben în rest /

Breaking News:
PSD a eliminat întreaga lista cu restricții din proiectul de lege adoptat de Guvernul Orban, inclusiv restrângerea sau interzicerea circulației, instituirea carantinei, închiderea temporară a frontierei

Senat: Parlamentul va încuviința starea de alertă, la fel ca la starea de urgență

UPDATE: A fost eliminat întreg Capitolul 3 din proiectul de lege, cu lista de restricții – inclusiv restrângerea sau interzicerea circulației, instituirea carantinei, închiderea temporară a frontierei. 

Senatul a amendat masiv, marți, cu 111 voturi „pentru”, 8 împotrivă şi 15 abţineri. proiectul de lege adoptat, luni, de Guvernul Orban, privind starea de alertă.

Astfel, Parlamentul va fi cel care încuviințează starea de alertă în toată țara, decisă de Guvern pentru 30 de zile, perioadă ce va putea fi prelungită, dar tot cu acceptul Legislativului. Va fi exact ca în cazul stării de urgență, cu diferența că aceasta se decretează de președintele țării.

“Când starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului. Parlamentul se pronunţă în şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată”, se arată în actul normativ modificat de Senat.

Totodată, a fost eliminat articolul care prevedea că “instituţiile şi autorităţile publice pot angaja personal fără concurs în funcţie de nevoile determinate de prevenirea şi combaterea situaţiei care a generat starea de alertă pe o durată determinată de 6 luni”.

De asemenea, articolul care prevedea, în forma Guvernului, că posturile vacante din cadrul Ministerului Sănătăţii şi unităţilor din subordinea lui pot fi ocupate fără concurs, Senatul a completat prevederea prin faptul că “numirea se face prin ordin al ministrului Sănătăţii şi încetează de drept la data încetării stării de alertă”.

Senatul a eliminat articolul care prevedea că “instituţiile şi autorităţile publice pot angaja personal fără concurs în funcţie de nevoile determinate de prevenirea şi combaterea situaţiei care a generat starea de alertă pe o durată determinată de 6 luni”.

Votul final va avea loc, miercuri, în Camera Deputaților.

Tot miercuri, CCR va decide dacă este constituțională OUG 21/2004 privind starea de alertă. 

12 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv