Biroul permanent al Senatului a convocat plenul în sesiune extraordinară, miercuri la ora 14.00, pentru ca Ordonanța de Urgență nr. 83 să intre în vigoare. Fiind vacanță parlamentară, este suficientă doar informarea Senatului despre aceasta, urmând ca legea de aprobare a ordonanței să fie adoptată ulterior.
Este vorba despre OUG prin care Guvernul Cîțu a decis, săptămâna trecută, să acorde primarilor posibilitatea de a împrumuta bani din Trezoreria statului.
Potrivit articolului 115 din Constituţie, o ordonanţă de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă sesizată, Senatul în acest caz, asta după publicarea ei în Monitorul Oficial.
În vacanța parlamentară, Camerele Parlamentului se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere.
Așadar, de miercuri, OUG nr. 83, care a fost publicată în MO, este în vigoare.
Totuși, senatorii au stabilit, cu 72 de voturi „pentru” (exprimate pe tabletă sau prin telefon), repartizarea către comisiile de specialitate a proiectul de lege pentru aprobarea OUG. Astfel comisiile vor dezbate și încheia raport în zilele de 2 și 7 septembrie, urmând ca plenul Senatului să fie convocat în săptămâna următoare din septembrie.
Cadoul lui Cîțu, făcut primarilor chiar înainte de congresul PNL
Cadoul făcut de Cîțu primarilor va fi valabil exact înainte de congresul PNL din 25 septembrie, la care premierul le cere votul pentreu a-l detrona pe Ludovic Orban și a deveni el președintele partidului.
„OUG reglementează posibilitatea accesării de împrumuturi la dobânzi de 1% până la 1,5%, în funcţie de perioada de rambursare, contractată de până la 3 ani şi, respectiv, de până laul ședinței din 2 5 ani. Este o ordonanţă aşteptată de multe dintre UAT-urile din România”, a declarat premierul Cîțu, la finalul ședinței din 28 iulie a Guvernului, precizând că este vorba de 630 de milioane de lei.
Solicitările de împrumut pot fi depuse până la 1 noiembrie la direcțiile generale regionale ale finanţelor publice, administraţiile judeţene ale finanţelor publice, pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, potrivit ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Atilla, care susține că a fost ideea lui.
„La propunerea MDLPA, Guvernul României a alocat 630 milioane de lei, sumă care poate fi împrumutată autorităților locale, pentru a asigura prefinanțarea și contribuția proprie la investiții. OUG este menită să asigure dezvoltarea localităților cu finanțare europeană și națională, fondurile necesare acoperirii cheltuielilor până în momentul decontării facturilor și să prevină pierderea investițiilor din cauza lipsei contribuției proprii. Sumele vor fi acordate sub forma unor împrumuturi din Trezoreria Statului, cu o dobândă preferențială”, a scris ministrul pe pagina de Facebook a MDLPA.
Anca Dragu: Ordonanța e binevenită pentru investiții
Preşedintele Senatului, Anca Dragu (USR PLUS), a declarat miercuri, după şedinţa Biroului permanent, că măsurile luate prin această ordonanţă „sunt binevenite pentru economie, pentru că asigură sursele necesare pentru autorităţile locale pentru proiectele de investiţii, în special la cele pe fonduri europene, atât pentru cofinanţare, cât şi pentru cheltuielile neeligibile din proiectele de investiţii pe fonduri europene nerambursabile”.
„Legiuitorul a gândit astfel: în momentul în care Guvernul emite ordonanţe de urgenţă, se dă posibilitatea Parlamentului să ia cunoştinţă despre această ordonanţă de urgenţă. Deci, ar trebui să vedem mai degrabă ca un interes al Parlamentului să organizeze aceste sesiuni extraordinare, să participe, să citească documentele. Ăsta este rolul nostru ca parlamentari, să ştim ce decizii ia Guvernul”, a precizat Dragu.