Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Guvernul prelungește cu încă 30 de zile starea de alertă / Premierul Cîțu le dă liber românilor până la 5 dimineața de Paști / SĂNĂTATE: Familiile celor decedați de COVID-19 vor putea să-și ia rămas bun de la ei în spital / Vlad Voiculescu: Nu scrie în niciun regulament că oamenii nu trebuie îmbrăcați înainte de înmormântare /

Breaking News:

Stimulent majorat pentru revenirea mai rapidă de 6 luni din concediul de creștere a copilului

Guvernul Cîțu a majorat, în ședința de miercuri, printr-o ordonanță de urgență care a modificat OUG nr. 111/2010,  stimulentul pentru părinții care sunt în concediu de creștere a copilului și aleg să se întoarcă la serviciu mai devreme de șase luni.
 
Astfel, cuantumul stimulentul a crescut de la 650 de lei la 1.500 de lei, a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan, la finalul ședinței de Guvern. Acest stimulent de reinserție crește și dacă părinții se întorc la lucru înainte de împlinirii vârstei de un an a copilului cu dizabilități.
 

Banii se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități.

„În momentul de faţă, există aproximativ 158.000 de persoane beneficiare de indemnizația pentru creșterea copilului. Noi estimăm că de acest stimulent vor beneficia aproximativ 20.000 de persoane. Şi, în aceste condiții, impactul pentru bugetul statului ar fi unul pozitiv, cu aproximativ 100 de milioane de lei pe an. În acelaşi timp, am ales acest plafon de 1.500 de lei tocmai pentru că el este suficient pentru a apela la servicii de supraveghere a copilului, dacă aleg să se întoarcă la muncă. Și, în același timp, Ministerul Muncii pregătește un alt proiect de lege prin care dorim să legalizăm activitățile casnice, să le facilităm, astfel încât să existe o relație contractuală mult mai simplă între două persoane fizice care aleg să desfășoare împreună activități casnice, inclusiv de menaj sau supraveghere a copilului”, a precizat Turcan.

„De asemenea că, odată ce părintele s-a întors la muncă mai devreme de împlinirea vârstei de șase luni a copilului, dar nu din vina lui își pierde locul de muncă, și în intervalul de doi ani își regăsește un alt loc de muncă, atunci poate să beneficieze de acest stimul de inserție. În concluzie, aceasta este o primă măsură dintr-un set de măsuri active pe care guvernul le are în vedere, pentru a crește gradul de ocupare, pentru a stimula viața activă, pentru a încuraja munca și pentru a încerca să direcționăm oamenii din România care, în momentul de față, se află în situații de relație directă cu statul, de dependență de stat – cum ar fi plata șomajului, plata ajutorului social – să se întoarcă spre muncă și, în felul acesta, să treacă și la un nivel superior de venituri și, în același timp, veniturile statului să aibă de câștigat”, a adăugat ministrul.

Totodată, se menține stimulentul de 650 lei persoanelor care se întorc la lucru după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani. Același stimulent îl primesc părinții care se întorc la lucru după vârsta de un an a copilului cu dizabilități până la împlinirea vârstei de 3 ani.

13 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv