Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:

Toader susține că nu e treaba lui Iohannis lipsa avizului de la CNSAS în dosarul Adinei Florea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, recunoaște că Adina Florea nu a avut în dosarul pentru candidatura la șefia DNA aviz de la CNSAS privind necolaborarea cu fosta Securitate, iar acesta a fost motivul pentru care președintele Klaus Iohannis a respins numirea acesteia, dar susține că asta nu e treaba șefului statului, ci a CSM.
 
 
”Mâine voi da un comunicat în care vom arăta că obligația de verificare la CNSAS nu îi revine președintelui, potrivit unui articol din Legea 303/2004 (evident, modificată – n.r.), obligația revine chiar Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar CNSAS ar trebui să raspundă în 15 zile. Dacă nu, oricum există declarația anuală a oricărui magistrat, CSM poate trimite către Ministrul Justiției și președinte”, a minimalizat Toader situația.
 
Declarația a fost făcută de el miercuri seară, la ieșirea de la ședința Comitetului Executiv Național (CExN) al PSD, unde a participat la alegerea cu unanimitate de voturi a Olguței Vasilescu pentru a fi propusă vicepremier și ministru al Dezvoltării.
 
Toader a invocat faptul că, în cazul propunerii pe care a făcut-o pentru funcția de procuror-şef la DIICOT, Iohannis nu a întrebat despre declaraţia de la Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS):
 
“Și, atunci, îți pui întrebarea: cum stăm cu egalitatea, cu același standard de verificare, evaluare? Sau folosim un dublu standard, adică unuia îi spui «domnule, nu ai avut relațiile de la CNSAS că nu ai fost și nu ești colaborator», iar pe unul îl treci fără nicio problemă. Care să fie explicația?”.
 
Ministrul a recunoscut că nici ceilalți candidați propuși de el nu au avut la dosar avizul CNSAS, dar nu s-a declarat “foarte surprins” de refuzul președintelui, ci de motivarea acestuia, spunând că a vrut să meargă pe argumente de legalitate, dar “le-a greșit”.

“Pentru că a scris pe o pagină – nici pagina nu era toată ocupată – și în final spune că dosarul nu a avut între piesele lui acolo și solicitarea/răspunsul de la CNSAS precum că respectivii candidați nu au fost colaboratori ai fostei Securități”, a afirmat ministrul Justiției.

Întrebat ce va face mai departe, Toader a spus că “în România sunt 2.600 de procurori care nu sunt toți pe lângă lege și Constituție”.

“Avem un bazin din care să selectăm. (…) Vă răspund atunci când va fi cazul. Eu sunt lămurit, dar trebuie să se lămurească alții întâi. În sensul prevederilor din lege și Constituție”, a conchis el.

4 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv