Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:
Recalcularea pensiilor se va face pe o lege nouă, peste vreo doi ani, promite actualul ministru al Muncii

Turcan a dat ordinul de evaluare a dosarelor de pensii, umilind-o pe Violeta Alexandru: „Ar fi trebuit din octombrie 2019”

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a semnat, joi, ordinul pentru evaluarea dosarelor de pensii înaintea recalculării lor, declarând că documentul „ar fi trebuit emis încă din octombrie 2019” – adică la o lună după căderea Guvernului Dăncilă și instalarea la putere a Cabinetului Orban, cu Turcan vicepremier și Violeta Alexandru ministru al Muncii.

„Aş dori să anunţăm că astăzi am emis ordinul de ministru prin care vom începe evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii din România aşa cum prevede articolul 157, alineatul 2 din Legea 127, publicată în Monitorul Oficial în 9 iulie 2019. Această procedură trebuia demarată din octombrie 2019, când ar fi trebuit emis acest ordin, la 90 de zile, aşa cum prevede legea”, a anunţat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.

Recalcularea, pe o lege nouă

Ea a precizat că „acest ordin de evaluare a dosarelor este etapa premergătoare a recalculării pensiilor”.

„Ultima mare recalculare a pensiilor din sistemul public a fost făcută în perioada 2005 – 2010 şi a cuprins atunci aproximativ un milion de dosare. Am stabilit acum o perioadă de maximum 18 luni pentru evaluarea celor aproximativ 5 milioane de dosare de pensii”, a adăugat Turcan.

Ministrul Muncii a promis din nou că „recalcularea pensiilor înseamnă că vor fi înlăturate situaţii când la pregătire egală, contribuţie egală, muncă egală pensiile sunt considerabil diferite”.

Ea susține că recalcularea pensiilor „este o măsură de reformă profundă în sistemul public, care aduce echitate pentru milioane de oameni, într-un format sustenabil din punct de vedere economic”.

„Concret, evaluarea dosarelor înseamnă crearea unei baze de date constituită pe baza informaţiilor colectate de către casele judeţene de pensii în format electronic din surse care în momentul de faţă sunt în format electronic şi în format letric. Toate aceste date vor fi colectate în sistemul informatic al Casei Naţionale de Pensii pentru realizarea operaţiunilor de recalculare şi punere în plată a pensiilor recalculate. Evident că finalizarea acestui proces presupune resurse suplimentare faţă de cele existente şi pentru lucrul acesta odată cu evaluarea dosarelor vom finaliza evaluarea necesarului de echipamente soft, inclusiv resursă umană şi imediat vom întocmi un dosar de atragere de fonduri europene prin Programul Naţional de Redresare şi Recuperare. Spun lucrul acesta pentru că cheltuielile pentru implementarea recalculării pensiilor reprezintă de fapt cheltuieli într-un amplu sistem de reformă şi sunt cheltuieli deductibile din Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă”, a spus Raluca Turcan.

Procesul are la bază două concepte-cheie: contributivitate şi echitate în sistemul public de pensii.

„În momentul de faţă, începem evaluarea acestor dosare. Dosarele vor sta la baza procesului de recalculare a pensiilor. Recalcularea se va face în baza unei noi legi, care va înlocui legea 127/2019 şi va conţine o formulă care va folosi indicatorii incluşi în aceste dosare reevaluate şi incluse în sistemul electronic al Casei Naţionale de Pensii. Aşadar, există o componentă tehnică, de evaluare şi recalculare şi există o componentă legislativă prin care noi pregătim o nouă lege care să înlocuiască Legea 127, o lege care să conţină o formulă de calcul a pensiilor sustenabilă şi care să aducă contributivitate şi echitate şi până se finalizează acest proces şi legislativ şi tehnic pensiile se plătesc şi se calculează pentru cei care intră în pensie în baza legii existente”, a mai declarat Raluca Turcan.

Întrebată despre indicatorii pe baza cărora vor fi recalculate pensiile, ea a spus că aceştia se referă la detalieri ale stagiului de cotizare sau de vechime în muncă, detalieri la stagiul de cotizare realizat în grupele de muncă, veniturile de natură salarială, perioadele necontributive.

Discuţiile pe marginea unei noi legi a pensiilor vor începe în maximum o lună. 

101 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv