Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:

Turcan: Guvernul își asumă răspunderea pentru 3 legi, dar nu și pe alegerea primarilor în 2 tururi

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat luni la prânz, după ședința conducerii PNL, că Guvernul Orban își va asuma răspunderea în fața Parlamentului pentru trei proiecte de legi, dar între care nu se regăsește și cea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Iată cele 3 pachete de legi:

  1. Legi din domeniul justiției – prorogarea pensionării magistraților, trecerea completurilor de 2 la 3 judecători și partea legată de vechime pentru accederea în magistratură
  2. Abrogarea OUG 51 – partea legată de transportul școlar, acesta fusese scos din sfera serviciilor publice
  3. Legea privind plafoanele bugetare

Potrivit articolului 114 din Constituție, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unuiua sau mai multor proiecte de lege.

Opoziția, respectiv PSD în îrezent, poate depune și vota o moțiune de cenzură în termen de 3 zile de la prezentarea legii/legilor. Dacă moțiunea nu trece, legile merg la promulgare la președintele țării. 

Întrebată de ce nu își asumă Guvernul răspunderea pe alegerea primarilor în 2 tururi,Raluca Turcan a declarat:

”PNL rămâne consecvent. Avem proiectul de lege și vom susține proiectul în Parlament. Dacă Parlamentul cu majoritatea nou creată nu reușește să avanseze acest proiect de lege, vom lua în calcul și alte măsuri. După ce finalizăm bugetul, la început de ianuarie vom face evaluarea stadiului celorlalte proiecte și mergem înainte cu același curaj și determinare. Dacă am spus în campanie că vrem alegerea primarilor în două tururi, vom ajunge la alegerea primarlor în două tururi”.

Turcan a mai spus că vrea organizarea alegerilor locale în 25 mai 2020.

Numai că legea trebuie adoptată cu cel puțin 6 luni înainte de alegeri. În caz contrar, alegerea primarilor în două tururi va fi posibilă numai la localele din anul 2024. 

Guvernul a decis ca o a doua asumare de răspundere să fie pe OUG 114, astfel încât aceasta să fie abrogată cu excepția părții referitoare la construcții. Marți va fi proiectul în primă lectură în ședința de Guvern, „cu excepția părții referitoare la construcții”, a cărei abrogare ar „bulversa un domeniu care aduce plus valoare sectorului economic”.

Vicepremierul a acuzat că această ordonanță de urgență „ticăloasă” „a condus la toate creșterile de prețuri pe care le-au simțit românii în timp ce erau mințiți că o duc mai bine”.

„Guvernul Orban 1 va face nu buget deștept și al prosperității”

Întrebată dacă Guvernul are în vedere asumarea răspunderii pentru bugetul pe 2020, Raluca Turcan a precizat că se va adopta „exact acea strategie care să nu permită PSD-eilor să-și facă tot felul de calcule meschine pe spinarea românilor”.

Ea a  spus că „Guvernul Orban 1 va face nu buget deștept și al prosperității” și „tot ce înseamnă drămuire la maxim a cheltuielilor nu va avea un impact major asupra bunăstării românilor”.

„Cerem PSD să nu obstrucţioneze în Parlament procedura de asumare a răspunderii”, a spus Turcan. 

„Nu vom accepta ca demersuri populiste și sinucigașe ale PSD să-și pună amprenta pe unica șansă de dezvoltare pe care o au românii prin bugetul pe 2020. Nu numai că am închis bugetul pe 2020, încercăm un deficit de 3,6% negociat cu UE care să ne permită să acoperim cheltuielile și crearea de venituri pentru susținerea întregii părți de cheltuieli pe anul viitor”, a adăugat vicepremierul Turcan.

Anularea pensiilor speciale

Vicepremierul a precizat, totodată, că PNL va anula pensiile speciale, cu excepția pensiilor militarilor și ale magistraților.

„Dorim ca, în paralel cu anularea unor privilegii ,să venim cu o lege a pensiilor care să elimine inechitățile din sistem prin stabilirea ca punct de plecare a principiului contributivității”, a arătat Raluca Turcan.

Pensiile speciale se plătesc din bugetele MAI, MApN și SRI (pensiile militare), Ministerului Muncii (pensiile de serviciu) și Parlamentului (indemnizațiile senatorilor și deputaților).

În luna iunie anul acesta se aflau în plată 187.480 de pensii speciale, dintre care 9.312 de serviciu și 178.168 militare.
 
Cele 9.312 de pensii de serviciu erau primite de:
  • 3.800 de procurori și judecatori
  • 1.453 – personal aeronautic
  • 1.789 – personal auxiliar în instanțe judecătorești și parchete
  • 805 – funcționari publici și parlamentari
  • 850 – diplomați
  • 605 – beneficiari ai Curții de Conturi.
27 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv