În Senatul României s-a întâmplat miercuri o încălcare flagrantă a Constituţiei: de la tribună, preşedintele acestui for, Călin Popescu Tăriceanu, a dat tonul traficării în direct, pentru canalul tv Antena 3, a influenţei senatorilor pe lângă premierul Dacian Cioloş, chemat „la ordin” să dea seamă pentru acest „abuz” al ANAF.
Concret, noul şef al Fiscului a îndrăznit să pună în aplicare o sentinţă judecătorească definitivă şi irevocabilă, pe care antecesorul său, Gelu Diaconu, a refuzat să o execute timp de 1 an şi jumătate – până în 8 februarie, când a semnat chiar el ordinul de evacuare a sediilor Antenelor!
Este revoltător unde s-a ajuns în Senatul condus de protejatul alianţei la putere PSD, UNPR, ALDE, cu sprijinul pe faţă al UDMR şi Minorităţi, Călin Popescu Tăriceanu.
Liderul unui partiduleţ format din traseişti de la PNL în frunte cu penalii de rang înalt Daniel Chiţoiu, Varujan Vosganian şi Paul Victor Dobre – salvaţi de anchetele DNA prin scutul colegilor lor parlamentari – este menţinut preşedinte al Senatului în ciuda faptului că a transformat acest for într-un apărător al penalilor din Parlament.
Al doilea Voiculescu
Tăriceanu s-a declarat pe faţă împotriva cererilor DNA de reţinere şi arestare a senatorilor cu dosare penale şi de începere a urmăririi penale a foştilor miniştri care au comis ilegalităţi, în timp ce nu conteneşte să atace justiţia, Rapoartele MCV şi tot ce ţine de statul de drept. Într-un cuvânt, a ajuns un nou Dan Voiculescu în Senat.
O ţară întreagă a putut urmări în direct, timp de câteva ore, cum senatorii – cu rare excepţii – i-au cerut premierului Dacian Cioloş, de la tribuna Senatului, să stopeze punerea în aplicare, de către ANAF, a sentinţei judecătoreşti definitive din 8 august 2014 privind confiscarea bunurilor lui Dan Voiculescu, mogulul Antenei 1, Antenei 3 şi a altor 3 canale tv, până la suma de 60 de milioane de euro.
Punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti, împiedicată
Noul şef al ANAF, Daniel Diaconescu, numit în urmă cu câteva zile, după demiterea lui Gelu Diaconu, cel care a protejat până acum de evacuare Antenele din sediul Grivco – dar a semnat în ultima clipă ordinul de evacuare a sediului Grivco -, a notificat conducerea trustului Intact, în 15 februarie, să elibereze în 5 zile imobilele în care funcţionează.
De aici a fost numai un pas până la pornirea tăvălugului manipulării: rând pe rând, politicieni din toate partidele, actori “de casă” şi penali s-au perindat prin studiourile Antenei 3 și au făcut apel să se stopeze „nedreptatea”, adică punerea în executare a unei sentinţe judecătoreşti ignorate timp de 1 an şi jumătate!
E drept că DNA a deschis un dosar penal în care îi cercetează pe cei de la ANAF pentru încălcarea legii, dar până una, alta, Antenele au rămas în sediu.
Proprietar, statul nu poate închiria foştilor locatari imobilele pe care trebuie să le confiște
În acest moment, statul este proprietar pe acel bun, deoarece legea îi interzice să ia chirie pe acest bun, toate cheltuielile aferente întreţinerii imobilelor sau toate serviciile care sunt consumate de către actualii chiriaşi ilegali sunt suportate de către astat, adică de către noi toţi. De aceea ANAF a anunţat Antena 3 că va tăia utilităţile – apa, electricitatea etc. După ce va curge termenul de 5 zile de la trimiterea somaţiei, orice plată efectuată de ANAF va fi ilegală. Mai mult decât necesare pentru întreţinerea clădirilor.
Curtea de Conturi ne-a arătat, de foarte multe ori, că „dă jos” aceste cheltuieli ilegale şi obligă instituţiile care le-au făcut să le achite din buzunarul propriu. Dacă sumele sunt mari, conducătorul ANAF riscă puşcăria deoarece i se face dosar penal.
Cioloş: ANAF pune în aplicare o decizie definitivă a justiţiei
Premierul Dacian Cioloş s-a apărat în plenul Senatului spunând că ANAF pune în aplicare o decizie definitivă a instanței:
Iată întreaga declaraţie a prim-ministrului:
“Statul român este proprietarul acelor clădiri şi este datoria instituţiilor statului să-şi controleze aceste bunuri, aşa cum ele sunt atribuite prin decizie definitivă a instanţei. Nu intră în atribuţiile Guvernului stabilirea termenului de evacuare şi nici prelungirea contractelor de închiriere a sediilor în care îşi desfăşoară activitatea posturile de televiziune.
Reprezentanţii posturilor TV au acuzat acţiunea de luni ca fiind abuzivă prin comportamentul agenţilor prezenţi la sediu. Am cerut noii conduceri ANAF să reanalizeze modul în care se raportează la contribuabili în exercitarea atribuţiilor lor. Autorităţile fiscale ale statului lucrează pentru interesul cetăţenilor şi nu trebuie să aibă o atitudine de intimidare sau de instituţie represivă. Dreptul la libera exprimare va fi şi el apărat ferm.
Pe 8 februarie 2016, în cadrul unei ședințe conduse de fostul președinte ANAF, s-a decis punerea în aplicare a unei sentințe definitive. Notificarea de evacuare a fost trimisă pe 15 februarie. Eu nu am fost informat de această decizie, dar nici nu trebuia să fiu informat, nici eu, nici ministrul de Finanțe, pentru că ANAF avea, conform legii, întreaga autoritate pentru această activitate.
Persoanele juridice au posibilitatea de a ataca în instanță notificarea oficială și va fi, evident, decizia unui judecător ce se va întâmpla mai departe. Proprietar al acestor bunuri, conform deciziei judecătorești, este statul român și în această situație este datoria instituțiilor statului să își valorifice aceste bunuri așa cum ele sunt atribuite prin decizia definitivă a instanței.
Termenul dat pentru evacuare voluntară este unul stipulat de Codul de procedură civilă şi nu este stabilit de ANAF şi acesta este de cinci zile, conform legii, aplicabil tuturor persoanelor juridice pentru evacuare.
Nu este o decizie specifică a ANAF, pentru acest caz, termenul de 5 zile. Nu există prin lege termene diferite pentru televiziuni sau pentru alte tipuri de activităţi. Dacă nu se aplica termenul, atunci ANAF încălca termenele legale şi ar fi putut fi acuzat de discriminare.
La ora actuală, singura formă de valorificare a bunurilor confisacte de stat este reglementată de Ordonanţa 14/2007 care presupune doar vânzarea bunurilor ca formă de valorificare a acestora, lucru confirmat şi de către Curtea Constituţională prin decizia 859/2015, publicată în zece februarie anul acesta.
Nu există cadru legal în momentul de faţă care să permită încheierea unui contract de închiriere de către Guvern cu locatarii imobilului respectiv. Acest aspect a fost comunicat oficial şi celor care folosesc în momentul de faţă imobilul, încă din iunie 2015. În tot acest timp, contractul de închiriere nu a fost încheiat cu ANAF ci cu fostul proprietar. Deci, locatarii imobilului respectiv au contract de închiriere cu fostul proprietar şi nu cu ANAF.
Potrivit hotărârii judecătoreşti, bunul a fost trecut în proprietatea privată a statului liber de orice sarcini, deci automat şi contractele de închiriere care existau înainte de această decizie judecătorească îşi încetau activitatea.
Decizia ANAF nu vizează activitatea jurnaliștilor. Posturile tv nu își pierd licențele, încetarea emisiei este întotdeauna apanajul CNA și nu s-a pus problema în acest sens. În ciuda afirmațiilor din aceste zile, televiziunile vor emite inclusiv luni din sediile în discuție, pentru simplul motiv că suntem abia la începutul unui proces legal de intrare în posesie și valorificare a unui bun al statului, care va putea să mai dureze încă luni bune.
Libertatea de exprimare va fi apărată ferm şi am cerut noii conduceri ANAF să-şi analizeze modul în care îşi desfăşoară activitatea, pentru că lucrează în interesul cetăţeanului. Guvernul nu se va dezice de la obligaţia de a respecta dreptul la liberă exprimare, dar şi a legilor în vigoare. Încrederea în statul român nu va putea fi câştigată sau consolidată fără ca autorităţile publice să respecte legea şi statul de drept”.
Penalii, periplu la microfon
Evident, la tribuna Senatului au ţinut să ia cuvântul toţi cei urmăriţi penal de DNA, în frunte cu Ecaterina Andronescu, „Miki Şpagă” Şerban Mihăilescu (migrat de la PSD la UNPR-ul unui alt penal, Gabriel Oprea), dar şi Varujan Vosganian, salvat de urmărirea penală prinvotul colegilor săi senatori.
Alt penal, Şerban Nicolae, s-a erijat în avocatul Antenelor, oferindu-le senatorilor o lecţie de apărare la bară.
Din totalul de 75 de senatori, 43 au probleme penale: fie sunt urmăriţi penal, fie au condamnare în primă instanţă sau definitivă – cu suspendare, cum este cazul fostului senator liberal Tudor Chiuariu, acum “independent” (el fiind trimis în judecată într-un alt dosar, cel privind restituirile de păduri de către ANRP în “lotul Hrebenciuc”, fiind acuzat de spălare de bani)-, fie au probleme de integritate (sunt incompatibili, în conflict de interese sau nu pot să justifice o parte din avere).
Alţi senatori urmăriţi penal sunt fratele primarului Radu Mazăre – Alexandru Mazăre -, Sorin Constantin Lazăr, Alexandru Cordos şi Nicolae Bădălău.
Senatori trimişi în judecată sunt Marius Isăilă şi Victor Mocanu – PSD -, Mircea Banias (PC) şi Corneliu Dobritoiu – PNL.
Akos Mora (PNL) are decizie definitivă de incompatibilitate din partea ÎCCJ.
Socrul lui Victor Ponta, Ilie Sârbu, este şi el urmărit penal, dar a demisionat din Senat pentru un post “călduţ” de 11 ani la Curtea de Conturi.
Iată o listă a penalilor cu infracţiunile comise:
- Gabriel Oprea
- Tudor Chiuariu
- Alexandru Mazăre, fratele primarului Radu Mazăre
- Ionuț Elie Zisu
- Sorin Constantin Lazăr
- Gigi Chiru
- Ecaterina Andronescu
- Șerban Mihăilescu
- Alexandru Cordoș
- Dan Şova, cercetat în 4 dosare penale: cel al contractelor ilegale de avocatură cu complexurile energetice Rovinari şi Turceni, în dosarul traficului de influenţă pentru Hrebenciuc şi în două dosare privind CET Govora
- Marius Isăilă
- Victor Mocanu
- Mircea Banias
- Corneliu Dobrițoiu
- Iosif Secășan
- Nicolae Bădălău
- Olosz Gergely.
Senatorul Varujan Vosganian a fost scăpat de urmărirea penală, după ce Senatul a respins, pentru a doua oară, cererea DNA privind avizul necesar începerii urmăririi penale a acestuia.
Miruitoarea de serviciu
Florentina Jinga, cea care l-a miruit pe penalul Dan Şova ca să scape de arestarea preventivă nu a lipsit nici ea de la microfon, miruind Antenele.
Toţi au invocat “graba suspectă” cu care ANAF acţionează acum (după 1 an şi 6 luni de ignorare a sentinței).
Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Ponta, a recunoscut că a avut foarte puţin luări de cuvânt în Senat – nici nu avea cum, ca activitate -, dar nu a ratat această ocazie.
Ghişe şi învăţătoarea „Greva foamei” făcută de Voiculescu senatoare pe listele PC s-au întrecut din nou în a se face de râs la tribuna Senatului.
Ipocrizia senatorilor guvernaţi de Tăriceanu
În concluzie, Antena 3 a făcut un joc media foarte deştept, din care a ieşit foarte bine şi îşi arogă acum, graţie ipocriziei senatorilor, dreptul de a fi “protectorul presei româneşti” şi “crucişătorul libertăţii la exprimare”.
“Acţiunea ANAF este una de suprimare a libertăţii de exprimare”, a spus Tăriceanu, în cuvântul final.
El a instigat, practic, la nesupunere constituţională, la încălcarea legii.
Trebuie precizat că Antena 3 are posibilitatea de a ataca în justiţie notificarea ANAF şi poate primi de la instanţă un termen rezonabil de 15 – 30 de zile pentru evacuarea sediilor, dar patronii ei au vrut să-și dovedească puterea asupra politicului – și au reușit din plin!