Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Cîrstoiu se disculpă: „Nu sunt incompatibil, există o decizie a ÎCCJ” / /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar mai există ploi până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:

VIDEO. Arafat a renunțat la interdicția privind distanțarea pe plajă. Masca, obligatorie în aer liber

Guvernul Orban a adoptat miercuri seară, cu o singură excepție, noile interdicții propuse, prin Hotărârea nr. 37, adoptată cu o zi în urmă de Comitetul Naționale pentru Situații de Urgență (CNSU). (Vezi document la finalul articolului)

La finalul ședinței Executivului, secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a prezentat restricțiile: purtarea măștii în aer liber și limitarea locurilor la terase.

Arafat a renunțat la distanțarea de 2 metri pe plajă, prevăzută în HCNSU nr. 37, după ce măsura a fost ridiculizată, deoarece excepție făceau doar soţii şi copiilor însoţiţi de adulţi (părinţi, bunici), nu și concubinii sau tinerii care veneau cu prietenele, fără a fi căsătoriți.

„Nu mai este în Hotărârea de Guvern. A fost o propunere care a fost aprobată în cadrul CNSU, a avut logica ei, a fost discutată inclusiv în Grupul de Suport Tehnico-Ştiinţific, însă, după analiza actelor normative care deja există, ordinul ministrului Sănătăţii în acest sens, s-a considerat că există regulamente suficiente care să fie aplicate pe zona plajei, cu condiţia ca ele să fie respectate, motiv pentru care nu s-a mai inclus în hotărârea de guvern o prevedere pentru plaje. Bineînţeles că este posibil să se vină cu alte prevederi pentru anumite amplasamente din zona plajelor şi din zona litoralului şi din alte zone din alte judeţe, care să stabilească exact orarul de lucru şi care sunt restricţiile şi condiţiile acolo”, a afirmat Raed Arafat.

Întrebat dacă în HG au fost introduse restricţii referitoare la dans în diverse locaţii, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a spus: “Acest lucru se menţionează în interacţiune fizică, ceea ce înseamnă inclusiv dansul. În locaţiile care vor avea restricţii pe programul lor şi pe programul de lucru pot fi puse şi astfel de restricţii, la decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Oricum, dacă vrem să luăm regulile actuale impuse prin ordin al ministrului Sănătăţii în comun cu alţi miniştri, dansul în spaţiile respective nu este permis. Acest lucru nu a fost prevăzut. Faptul că s-au întâmplat şi au fost interacţiuni între persoane şi în apropiere asta a fost o chestiune care a fost interpretată că se poate, pentru că nu s-a scris clar acest lucru. Când se vor emite hotărârile Comitetului Naţional pe teritoriile administrative în care vor fi limitări, atunci aceste lucruri vor fi clarificate şi mai bine pentru cei care intră în spaţiile respective”.

Iată și celelalte declarații ale lui Raed Arafat:

„A fost adoptată modificarea Anexelor 2 şi 3 a Hotărârii Guvernului 553/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 17 iulie 2020. Măsurile care au fost propuse şi adoptate sunt următoarele: prima măsură privind purtarea măştii în spaţiile publice – purtarea măştii de protecţie astfel încât să acopere nasul şi gura este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani prezente în spaţiile publice deschise, cum ar fi pieţele, târgurile, zonele de aşteptare, cum ar fi staţiile de autobuz, peroane şi altele asemenea, falezele, zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare stabilite prin hotărârea comitetului judeţean sau al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă”, a declarat Raed Arafat.

Spațiile deschise și intervalele orare înc are se poartă masca, stabilite de autoritățile județene, la propunerea DSP

El a adăugat că spaţiile şi intervalele orare se stabilesc “la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP)”, luând în considerare “probabilitatea prezenţei concomitente a unui număr mare de persoane în spaţiile şi în intervalele orare respective, unde se constată dificultăţi în asigurarea distanţei fizice de protecţie sanitară stabilite în condiţiile legii”.

„Totodată, administratorii sau proprietarii spaţiilor publice deschise stabilite (…) afişează la loc vizibil informaţii privind obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile respective, adică acest lucru trebuie să fie vizibil. Dacă ia decizia Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică, să impună măsura portului măştii în spaţii deschise, în anumite intervale orare, în spaţiile respective, la intrarea în ele sau în zona respectivă trebuie să fie afişat acest lucru, ca să fie cunoscut de populaţie”, a precizat secretarul de stat în MAI.

Arafat a prezentat şi prevederile care se vor aplica în privinţa programului de funcţionare a teraselor şi jocurilor de noroc.

Orar restrâns și limitarea numărului de clienți, la terase

„A doua propunere acceptată este următoarea: operatorii economici care desfăşoară activitatea în spaţiile prevăzute la punctul 3, cum sunt terasele, cluburile, barurile şi alte asemenea, au obligaţia să respecte orarul de lucru cu publicul şi restricţiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a Comitetului Judeţean sau al Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă. Măsurile prevăzute la punctul 4 se stabilesc pentru unităţile administrativ-teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului şi/ sau un număr în creştere al persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2″, a declarat Arafat.

Totodată, operatorii economici care desfăşoară activitatea în spaţiile prevăzute la punctul 3 „au obligaţia să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienţi la numărul locurilor pe scaune şi a oricăror activităţi care presupun interacţiunea fizică între clienţi”.

„Aceleaşi reguli se aplică şi la locurile unde se desfăşoară jocurile de noroc”, a precizat el.

Arafat a explicat că diferenţa între cele două măsuri este că în ceea ce priveşte portul măştii în spaţii deschise, „decizia se ia la nivel judeţean, la nivelul comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, la propunerea direcţiei de sănătate publică”.

„În privinţa intervalelor orare – se poate limita până la o anumită oră activitatea în amplasamente cum am dat exemplele înainte; (decizia) se ia la propunerea fie a Grupului tehnico-ştiinţific din cadrul Comitetului Naţional, fie a comitetului judeţean dintr-un anumit judeţ sau al municipiului Bucureşti, se aprobă, ca decizie, de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi devine obligatorie”, a adăugat el.

Şeful DSU a menţionat că urmează o altă şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, cel mai probabil joi, în care vor fi propuse zonele sau unităţile teritorial-administrative unde „se va aplica restricţie de orar de lucru sau de activitate a unor amplasamente”. 

Cinci județe se află pe lista neagră: Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Prahova și Brașov.

Download (DOCX, 50KB)

4K Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv