Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Cîrstoiu se disculpă: „Nu sunt incompatibil, există o decizie a ÎCCJ” / /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar mai există ploi până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:
Proiect de lege, adoptat de Guvernul Orban după decizia CCR și trimis Parlamentului, pentru adoptare în regim de urgență

VIDEO. Arafat: Izolarea poate fi la domiciliu doar ca excepție, când e depășită capacitatea spitalelor

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru situații de Urgență (DSU) a detaliat, luni, prevederile proiectului de lege privind carantina, după aprobarea lui de către Guvern, precizând că izolarea persoanelor în caz de epidemie va fi posibilă și la domiciliu, dar numai ca excepție, în caz că este depășită capacitatea persoanelor. (Vezi document la finalul articolului)

Proiectul de lege va fi trimis Parlamentului, pentru aprobare în regim de urgență.

Amintim că CCR  a decis că prevederile actuale din legislație în privința carantinei sunt neconstituționale, iar internarea obligatorie a celor depistați pozitiv, dar asimptomatici, nu poate fi făcută prin ordin al ministrului Sănătății., ci prin lege.

CCR motivează de ce carantina și internarea obligatorie sunt neconstituționale

„Proiectul de lege abordează problema mai general, nu doar pentru Covid, poate fi aplicat și în alte situațiid e risc biologic și epidemiologic. Proiectul începe cu mai multe definiții. Termenul ”carantina persoanelor” se va referi la persoane sănătoase. Termenul ”izolare” se va referi la persoanele bolnave sau infectate. Proiectul prevede, ca excepție, dacă e depășită capacitatea spitalelor, ca izolarea să poată fi făcută și la domiciliu. Există și posibilitatea instituirii unor măsuri de către comandantul acțiunii, care apoi trebuie supuse validării Comitetului Național pentru Situații de Urgență”, a declarat Arafat.

 

„Prefecturile, prin Comitetele județene pentru situații de urgență, la propunerea DSP, pot aproba carantinarea unor zone din județele lor. Dar nimeni nu va lua decizia singur. Întotdeauna va exista o implicare a părții științifice: DSP, Institutul Național de Sănătate Publică etc. Legea se referă și la situațiile în care se instituie măsurile de carantină sau izolare: epidemie declarată de Ministerul Sănătății, urgență de sătătate publică declarată de OMS, pandemie declarată de OMS, eveniment neobișnuit declarat de DSU sau Ministerul Sănătății. Prin excepție, dacă un medic constată un risc de trasmitere comunitară al unei boli extrem de contagioase, informează DSP și poate lua decizia de carantinare sau izolare până se iau măsurile la nivel zonal sau național”, a adăugat el.

La rândul său, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că proiectul de lege prevede măsuri sanitare pentru situații deosebite și „este necesar pentru a putea gestiona pandemia”.

„Sper ca interesul național să nu lase loc de interpretare politică”, a transmis, el, majorității parlamentare PSD-ALDE-Pro România.

Tătaru a precizat că de duminică până luni „sunt cu 550 mai puțini pacienți în spitale. Monitorizarea de face de către DSP și medicul de familie. Acum nu avem pârghiile necesrae pentru a urmări pacientul externat”.

Download (PDF, 303KB)

459 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv