Premierul Florin Cîţu le dă asigurări primarilor nemulțumiți că nu primesc banii promiși pentru proiectele pe care le au în derulare că îi vor primi, însă nu a precizat că acest lucru se va întâmpla la rectificarea bugetară din august.
Cîțu așteaptă să vadă cîți dintre aleșii locali îl aleg în funcțșia de președinte al PNL la congresul din 25 septembrie, deoarece mulți dintre ei îl susțin pe actualul lider, Ludovic Orban.
Însă, de ochii lumii, premierul a declarat, luni, înaintea participării la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), că nu există niciun pericol ca primarii să nu primească bani pentru proiectele aflate în derulare.
„Niciun pericol. Suntem aici să dezvoltăm România, nu anumite localităţi. Împreună cu toţi primarii dezvoltăm România şi vreau să aud de la domniile lor care sunt proiectele“, a spus Cîţu.
Dar pentru că se declară premierul care face reformă, Cîțu le-a cerut și primarilor să procedeze la fel, în „ograda” lor:
„La precedenta întâlnire am ascultat doleanţele primarilor, dar am avut şi eu câteva doleanţe, în special în ce priveşte reforma în administraţia locală. Urma să ne uităm la cheltuielile de personal, la alte cheltuieli, să vedem cum putem să îmbunătăţim lucrurile, dar bineînţeles, ei ştiu foarte bine, i-am susţinut anul trecut când a fost vorba de acele alocări din impozitul pe venitul global, de 64%. În continuare îi voi susţine şi vom discuta exact cum putem să împărţim aceşti bani. O să fie o discuţie aplicată”.
În debutul ședinței AMR, Florin Cîțu a precizat că în jumătate din cazuri veniturile proprii sau chiar veniturile totale sunt mai mici decât costurile cu salariile:
„Astăzi, în România, sunt jumătate dintre unităţile administrativ-teritoriale unde veniturile proprii sau chiar veniturile totale sunt mai mici decât costurile cu salariile, de exemplu. Acesta nu este un model sustenabil şi trebuie să vedem cum găsim o soluţie aici. În acelaşi timp, rata de colectare, în foarte multe din UAT-uri, nu este unde ar trebui să fie şi aici putem să discutăm de ce unele dintre UAT-uri preferă să nu fie în ghişeul.ro sau alte sisteme care ar ajuta la colectare. (…) Am două lucruri pe care vreau să le discutăm – pentru că le-am discutat şi înainte. E vorba de o reformă a cheltuielilor – să ne uităm puţin la cheltuieli – şi bineînţeles la gradul de colectare”, a spus premierul.
Cîțu a anunţat că vrea să se dezbată în cadrul Adunării Generale a AMR şi modul de alocare a fondurilor din PNRR destinate strict unităţilor administrativ-teritoriale:
„Ştiţi că există un fond de dezvoltare în PNRR care are resurse pentru toate UAT-urile din România. Şi aici trebuie să discutăm puţin criteriile. Nu ştiu dacă avem o soluţie. O soluţie vom găsi împreună, dar este clar că sunt 2,1 miliarde de euro care vor veni pe proiecte către dumneavoastră, dar trebuie împreună să găsim modul de a aloca aceste resurse, cum o facem: competitiv, în funcţie de numărul de locuitori, fiecare să primească aceeaşi sumă… Dar aş vrea să avem şi această dezbatere şi apoi să găsim o soluţie”.
Asociaţia Municipiilor din România este condusă de primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc – susținător declarat al lui Florin Cîțu.