Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ministrul Boloș a inițiat un proiect de HG pentru prelungirea cu încă 3 luni a plafonării tarifelor RCA / 

Breaking News:
Moralitatea cadrelor medicale, pusă la grea încercare în plină epidemie de coronavirus

VIDEO. Demisii gârlă în spitale! Iohannis încearcă să le stopeze: ”Autoritățile își fac treaba și vă rog pe toți să ne facem treaba fiecare așa cum se cuvine”

Președintele Klaus Iohannis încearcă să stopeze demisiile medicilor, asistentelor și infirmierelor care au început să dezerteze în mai multe spitale din țară – Timișoara, Orăștie, Mioveni, Brașov, Arad, Câmpina, Ploiești -, invocând lipsa echoipamentelor de protecție împotriva coronavirusului.

”Autoritățile își fac treaba și vă rog pe toți să ne facem treaba fiecare așa cum se cuvine și fiecare român să respecte normele de igienă, normele de distanțare socială, așa cum au fost solicitate de autorități”, a declarat șeful statului, marți.

Iohannis i-a convocat la o nouă ședință privind criza coronavirus pe premierul Ludovic Orban și pe mai mulți miniștri, precum și pe secretarul de stat în ministerul de Interne, Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

Moralitatea cadrelor medicale, pusă la grea încercare

Moralitatea cadrelor medicale este pusă la grea încercare, acum, în plină pandemie de coronavirus. În mod normal, medicii, care au depus jurământul lui Hipocrate, nu au cum să demisioneze într-o situație de criză în care ei sunt singurii care pot salva oameni. Trebuie să își asume responsabilitățile. Ei pot avertiza public asupra lipsei materialelor sanitare – o carență ce trenează în ciuda finanțării imense a sistemului sanitar -, dar în niciun caz nu pot lăsa pamenii să moară.

Amintim că salariile medicilor sunt uriașe, în raport cu leafa majorității românilor. În cazul unui medic specialist la ATI, spre exemplu, salariul de bază brut, fără sporuri, varia între 12.000 de lei şi 13.000 de lei/lună, în septembrie 2019, la Spitalul ”Sf. Spiridon” din Iași, potrivit Adevărul.ro.

Dar poate, cine știe, acum va fi momentul adevărului , când se va curăța sistemul sanitar.

Directorul medical al Spitalul Județean de Urgență Ploiești a demisionat, personalul s-a revoltat

Directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Ploiești, dr. Roxana Stanciu, a demisionat, luni, după ce președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, a mers la unitatea medicală să aplaneze revolta personalul medical care a reclamat că nu are resursele necesare pentru a lupta împotriva epidemiei de coronavirus, iar comunicarea cu conducerea spitalului nu este reușită.

Șeful CJ a susținut că există stocuri de materiale sanitate în spital, dar pe internet circulă înregistrări în care personalul medical se plânge de lipsa acestora. Un nou director medical a fost numit – medicul Sebastian Toma. 

Doi medici de la Spitalul din Câmpina au plecat înainte ca unitatea să devină spital-suport pentru COVID-19

Tonul l-au dat, în 25 martie, doi medici cu contracte de colaborare la Spitalul Municipal din Câmpina, care au demisionat înainte ca unitatea medicală să devină spital-suport pentru COVID-19. Managerul Călin Tiu a precizat că nu poate spune exact pe câţi medici se poate baza în următoarea perioadă de criză iminentă.

Demisie în bloc a Secției ATI de la Spitalul Orăștie 

Luni a avut loc o demisie în bloc a Secției ATI de la Spitalul din Orăștie, în cel mai incredibil mod: s-au ridicat şi au plecat, lâsând pacienţii în grija unei singure asistente, scrie Digi 24. Este vorba despre singurul medic de terapie intensivă, 5 asistente și 5 infirmiere din secţia denumită popular ”Reanimare”.

Grațiela Achim, managerul Spitalul Muncipal Orăștie, a declarat: „Sunt stupefiată! Se simt amenințate, în pericol, că pot deveni victime colaterale ale acestui virus. Este un calvar! Nu o să fie activitate pe terapie intensivă”.

Vasilică Potecă, prefectul județului Hunedoara, o acuză însă și pe ea: „Cu chiu, cu vai am dat de managerul de la Orăștie și mi-a adus la cunoștință că cinci infirmiere, cinci asistenți medicali și medicul de pe secția de ATI s-au ridicat și au plecat spunând că le este frică să mai facă meseria de medic, să-și mai slujească pacienții. Am întrebat despre motiv. Este lipsa echipamentelor? Mi s-a spus că nu. Acum sunt în drum spre Orăștie. Au acolo tot ce le trebuie, dar au spus că le este frică de acest coronavirus și că dacă vor lucra acolo vor muri. Aceasta este explicația care mi-a fost dată. În spital nu sunt internate persoane infectate cu Covid-19.

Azi dimineața am suspendat din funcție managerul spitalului de la Deva. Sâmbătă a fost într-o emisiune la TV și s-a apucat să facă fel de fel de afirmații, care în loc să încurajeze, nu a făcut decât să demobilizeze”.

Demisii în bloc și la Spitalul Clinic CF Timișoara, unde nu este niciun caz de coronavirus

Marți, au demisionat în bloc 10 asistente și trei infirmiere la Spitalul Clinic CF Timișoara, pe motiv că se tem să nu se infecteze cu coronavirus. În acest spital nu este în prezent niciun caz confirmat de infectare. De altfel, unitatea sanitară este pe linia a doua de intervenție, adică va prelua cazuri numai dacă Spitalul de Boli infecțioase nu va mai avea locuri pentru pacienți.

Managerul spitalului, Marius Olaru, a spus că va înainta adresele necesare către DSP și Ministerul Transporturilor – instituție sub autoritatea căreia se află unitatea medicală -, pentru a primi aviz necesar angajării directe a personalului.

Noi demisii în bloc: la Spitalul de Neurologie din Brașov. Manager: Avem echipamente, au renunțat de frică

Și la Spitalul de Neurologie din Brașov și-au depus demisiile un medic, care era în perioada de probă, șapte asistente și două infirmiere. Managerul spitalului, Nicușor Bîgiu, a declarat la Digi24 că spitalul are echipamentele necesare și nu se pune problema de lipsuri , iar demisionarii au invocat frica.

Spitalul a fost declarat unitate suport pentru tratarea cazurilor de coronavirus, fiind în linia a treia de intervenție.

Toți medicii de la Spitalul din Mioveni au clacat

Toţi medicii de la spitalul din Mioveni, judeţul Argeş, inaugurat anul trecut, şi-au dat demisia, când au aflat că trebuie să trateze pacienţi cu coronavirus, cadrele medicale susţinând că nu au echipamente de protecţie, a relatat, luni, Ştirile Pro Tv.

Potrivit sursei citate, doar trei demisii au fost acceptate, iar restul aşteaptă decizia managerului.

“Pot să vă spun că înţeleg frica oamenilor, spitalul nu a fost proiectat ca spital de boli infecţioase. Eu nu pot să-mi expun oamenii aiurea. Ei nu s-au gândit la asta”, a declarat Horia Traila, managerul spitalului din Mioveni.

Întrebat câte echipamente are pentru medici, managerul a răspuns: “60 de combinezoane, doamnă! 60, atât. Deci nu ajung nici să le împrăştii în spital!”.

8 medici de la Spitalul de Urgenţă Arad au demisionat pentru a se pensiona; alți 83 și-au luat concediu medical

Opt medici de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad – 6 de la Unitatea de Primire Urgenţe şi doi de pe alte secţii – şi-au depus demisia, marți, anunţând că vor să se pensioneze, în timp ce 83 de medici, asistenţi, infirmieri, brancardieri, registratori medicali şi-au luat concediu medical preventiv, începând cu data de 23 martie.

“Au anunţat că îşi depun demisia pentru a intra în pensie. La nivelul SCJU Arad, avem 305 medici, 985 de asistenţi medicali, 387 de infirmiere, 64 de brancardieri. Pentru a face faţă unui aflux de pacienţi infectaţi cu coronavirus, s-a dispus angajarea de personal medical pe o perioadă determinată de 6 luni. Până acum, am angajat 20 de medici, 19 asistenţi medicali şi patru personal auxiliar”, a precizat conducerea spitalului, într-un comunicat de presă.

Șeful DSP Arad: V-ați ales prost meseria! De fricoși și de lași nu am nevoie

O discuție filmată pe ascuns arată cum șeful DSP Arad, Constantin Cătană, încearcă să convingă personalul medical să meargă la graniță pentru a efectua triajul epidemiologic.

În înregistrarea video publicată de aradon.ro, medicii și asistentele acuză lipsa materialelor de protecție și a instructajului de folosire a acestora, iar Catană le reproșează că nu știu să îmbrace un halat de unică folosință.

„V-ați ales prost meseria, auziți? Ești româncă? Păi și atunci? Te iei şi te duci dacă nu vrei să meri! (…) O să ajungi acolo şi o să vezi că poliţistul de frontieră are o mască simplă, atât! Poliţistul de frontieră care a vorbit cu 100.000. (…) De fricoși și de lași eu nu am nevoie”, se aude Cătană în înregistrare.

Un medic a replicat că nici în sala de operaţie nu are mai mult de o mască, iar Catană îl admonestează: „Dom’le, dar dumneata eşti chirurg? Asta e ţinută morală şi fizică de chirurg?”.

Ulterior, întrebat de Special Arad despre această înregistrare, Constantin Catană a spus că discuția a avut loc în urmă cu două săptămâni, la sediul DSP, dar că până la urmă cdrele medicale „au înțeles, au plecat, și-au desfășurat activitatea cu succes. În condiții de siguranță”.

Constatăm, așadar, că problemele de acest fel au debutat cu mai mult timp înainte ca numărul românilor infectați să fie de ordinul a 2.000 și a deceselor să ajungă la câteva zeci. 

 
Declarația de presă făcută de Klaus Iohannis, cu apelul către medici:

„Bună ziua!

Încep cu un gând bun și o încurajare pentru suceveni. A fost nevoie de o măsură de carantinare pentru municipiul Suceava și comunele care înconjoară municipiul Suceava. Această măsură a fost luată la timp, a fost necesară, decizia autorităților este cea corectă. Dar, dragi suceveni, nu sunteți singuri! Suntem cu toții, în gând, alături de voi. Vom avea grijă ca tot ce este necesar pentru municipiul Suceava și comunele din jur să și ajungă acolo.

Însă, vă rog din suflet, respectați ceea ce autoritățile impun! Respectați normele de deplasare, respectați normele de igienă, respectați normele de distanțare socială. Nu ieșiți din casă decât atunci când este absolut necesar. Când vă întâlniți cu alte persoane, evitați orice contact fizic, nu vă dați mâna, nu vă îmbrățișați! Aceste măsuri sunt necesare pentru a vă proteja și pentru a îngrădi răspândirea virusului. Nu uitați, suntem alături de voi!

Un gând bun și o încurajare vreau să exprim acum pentru medicii și întregul personal medical. Știu, știm că vă este greu, dar voi sunteți în prima linie! Noi toți, românii, ne uităm la voi cu speranță, cu încredere, sunteți linia de apărare a populației împotriva acestei epidemii. Știu că nu este simplu și știm cu toții că, din păcate, vor veni zile și mai grele, dar avem încredere în voi!

Iar noi, autoritățile, politicienii, vom face tot ce este necesar, vom face tot ce putem, pentru a vă asigura materialele de care aveți nevoie, pentru a asigura materialele de protecție de care aveți nevoie.

Chiar adineauri am încheiat o întâlnire de lucru cu premierul Orban, ministrul Vela și secretarul de stat Arafat de la Interne, domnul ministru Tătaru, ministrul Sănătății, și a participat doamna ministru Alexandru de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Am discutat, evident, situația din Suceava și toți suntem conștienți de seriozitatea pasului care s-a făcut, dar suntem conștienți și de răspunderea noastră. Am discutat pe urmă situația din spitale și vreau să vă asigur pe voi medici, personal medical, că noi ne facem treaba.

Au început, vedeți, să sosească de peste tot de unde s-au făcut comenzi materiale de protecție – măști, halate de protecție, alte materiale. Lucrurile se mișcă, autoritățile s-au mișcat și acestea vor ajunge în cel mai scurt timp în spitale.

De asemenea, am solicitat astăzi să se facă peste tot în spitale instructajul personalului și aceste lucruri se vor întâmpla. Am solicitat celor responsabili ca, cu maximă celeritate, să lămurească alocările bugetare pentru spitale în așa fel încât să puteți continua achizițiile care sunt absolut necesare în această perioadă.

Iată, deci, autoritățile își fac treaba și vă rog pe toți să ne facem treaba fiecare așa cum se cuvine și fiecare român să respecte normele de igienă, normele de distanțare socială, așa cum au fost solicitate de autorități.

În finalul ședinței, și asta vreau să subliniez, am discutat pe larg măsurile de protecție socială care se impun în această perioadă, plățile pentru șomaj tehnic care trebuie să vină la timp, plățile pentru șomaj care trebuie efectuate la timp, alte măsuri care se impun în cămine pentru bătrâni în diferitele situații, și, evident, am solicitat să ne ocupăm cu precădere de categoriile mai vulnerabile, unde vom aprofunda măsurile în zilele următoare.

Dragi români, repet, respectați măsurile impuse de autorități. Vă asigur, împreună vom trece peste această perioadă grea. Vă mulțumesc!”.

21 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv