Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Cătălin Drulă, nu îl demite pe directorul CFR Călători, Ovidiu Vizante, după declarația scandaloasă a acestuia legată de blocarea în câmp, timp de 9 ore, a unui tren cu copii care se întorceau din tabără de la mare.
Mai mult, Drulă i-a răspuns premierului Florin Cîțu, care declarase că Vizante ar trebui demis, că „subiectul e încheiat” – exact ce afirmă prim-ministrul, de câteva zile, întrebat de jurnaliști pe subiectul scandalului privind documentul cu antetul Guvernului trimis primarilor PNL în campania electorală.
Declic a depus denunț la DNA în scandalul documentului PNL cu antetul Guvernului. Cîțu: „Nu trebuie să răspund”
Vizante, declarase joi, într-o intervenție telefonică la Antena 3, iritat de întrebările insistente ale jurnaliștilor de ce nu a intervenit operativ. „Încercați dumneavoastră să găsiți la ora aceea soluții! Încercați să găsiți transbordare la ora 00:00, la 1.000 de călători, câți sunt într-un tren”.
Blocajul s-a produs din cauza tamponării unei locomotive de un tren cu 16 vagoane de fier vechi, care s-au răsturnat în Gara Filiași.
Toate trenurile de pe magistrala Bucureşti-Constanţa au fost direcționate pe o rută ocolitoare.
Ministrul Transporturilor a mai spus că directorul CFR Călători va fi evaluat la patru luni, termen care se va împline în 19 august:
„Există o evaluare a mandatului dumnealui. Dumnealui are un mandat, conform legii, de patru plus două luni. Aşa sunt mandatele cu o evaluare interimară la patru luni şi una finală la şase luni. Acest termen de patru luni se împlineşte pe 19 august.
Vom avea o evaluare profesionistă, aşa cum facem pentru toţi managerii pe care i-am adus în Ministerul Transporturilor şi vom concluziona atunci ce se întâmplă în continuare la CFR Călători”.
Cătălin Drulă a avut o întâlnire la minister, vineri, cu toți reprezentanții companiilor ferioviare, apoi le-a transmis public un avertisment, într-o declarație făcută fața sediului MTI.
„Le-am explicat foarte clar şi ferm că rupem pisica în două. Cine va mai face vreodată rabat de la normele de siguranţă în transportul feroviar va suporta consecinţele. Consecinţe pe care oricum le voi înăspri faţă de legislaţia actuală. Deja ieri a fost suspendat la activitate un operator privat de transport de marfă, care a produs acel accident de la Feteşti. Orice abatere de la siguranţă va avea minimum acelaşi răspuns. Am avut trei incidente majore cauzate de operatori de transport de marfă feroviar în ultimele două săptămâni, toate pe magistrala Bucureşti-Constanţa. Partea bună este că nu s-au soldat cu victime, dar pagubele provocate infrastructurii sunt însemnate”, a declarat Cătălin Drulă.
Ministrul a apreciat munca angajaților CFR: „Vreau să spun un mesaj pentru cei de la CFR, CFR Infrastructură şi pentru cei de la CFR Electrificare, care în aceste săptămâni au făcut mici minuni pentru a repara la Basarabi cinci kilometri de linie, la Feteşti – două fire distruse. Acum, au reuşit în această noapte să refacă circulaţia Bucureşti-Constanţa complet electrificată. Asta înseamnă că nu e mai e nevoie de schimbare de locomotivă şi că trenurile Bucureşti-Constanţa, pe acest motiv, al accidentului de la Feteşti, nu vor acumula decât 10-15 minute întârziere şi nu ore”.