Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:
Suma percepută de frații Micula și câștigată în instanță de la statul român s-a triplat în 6 ani

VIDEO. Orban achită 278 milioane de euro fraților Micula, pentru a ridica sechestrul de pe conturile Romatsa

Premierul Ludovic Orban a convocat, pentru vineri, două ședințe de Guvern, una la ora 9.00 și alta la ora 17.00, în prima anunțând că va achita, din fondul de rezervă al Executivului, suma de 278 de milioane de euro pentru care frații Micula au blocat conturile Romatsa.

”După ce Ministerul Finanțelor va efectua plata, ne îndreptăm în toate zonele unde avem litigii; există o decizie în SUA, de exemplu cu titlu executoriu”, a promis premierul.

Suma percepută de frații Micula și câștigată în instanță de la statul român, în anul 2013, pe vremea guvernului Ponta, s-a triplat în 6 ani.

Iată precizările lui Orban:

”ICSID (Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiții, cu sediul la Washington – n. red.) a decis să oblige statul român în 2013 să plătească 84 de milioane de dolari fraților Micula.

Statul a ignorat această decizie, situația este extrem de gravă. La ora actuala, Romatsa se găsește într-un pericol de a nu mai putea efectua serviciile de navigație aeriană din cauza situației financiare.

Ca urmare a deciziei ICSID, frații Micula au deschis un proces în Belgia, iar instanța din Belgia a decis să nu permită Eurocontrol să finanțeze Romatsa, să aloce banii pentru serviciile furnizate de Romatsa.

În momentul de față, suma care ar trebui transferată de la Eurocontrol către Romatsa este de 278 de milioane.

Pe 24 este termen de judecată și în cazul înc are se menține decizia luată de instanța din Belgia există un risc major ca Romatsa să nu-și mai poată menține certificatul de furnizor de servicii și să rămână fără resurse financiare.

Romatsa acordă servicii pentru peste 1 milioan de zboruri anual. Mai ales după evenimentele din ucraina multe curse au fost redirecționate pe spațiul aerian românesc. Pierderea certificatului ar crea o problemă la nivel european.

A doua problemă majoră e apariția unui titlu executor în România, în baza căruia practic au început să fie atacate conturile Ministerului Finanțelor și companii profitabile ale statului român: Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica. Executorul încearcă să obțină banii de la statul român și se îndreaptă spre activele statului. E posibilă o situație înc are să poată executa o companie implicată în proiecte importante și strategice și să oblige vânzarea de acțiuni. Mereu când se vând acțiuni în cadrul unei executări scade valoarea lor și valoarea de piață a companiei, ceea ce poate afecta capacitatea și competitivitatea companiei.

Din acest motiv, am luat clar decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România.

După ce Ministerul Finanțelor va efectua plata, ne îndreptăm în toate zonele unde avem litigii – există o decizie în SUA, de exemplu cu titlu executoriu.

Am introdus pe ordinea de zi un memorandum pe care va trebui să îl dezbatem, și o hotărâre de guvern pentru a suplimenta bugetul Ministerului Finanțelor din fondul de rezervă al premierul. Acest lucru va goli fondul și am stabilit ca luni să facem o nouă rectificarea de buget pentru a realimenta fondul de rezervă al guvernului pentru a face plata către autoritățile locale”.

Schema de ajutor care păgubește statul român

În 1998, Guvernul Radu Vasile a aprobat, printr-o ordonanță, o schemă de ajutoare de stat, pentru a atrage investiţii în regiunile defavorizate. Printre alte avantaje, s-au asigurat reduceri fiscale şi scutiri sau restituiri de taxe vamale la materiile prime.

Schema trebuia să rămână în vigoare timp de 10 ani de la data la care o regiune era desemnată în mod oficial ca defavorizată.

Însă, în anul 2005, Guvernul Tăriceanu a anulat schema de ajutor, pe motiv că este incompatibilă cu normele UE, ca parte a procesului de aderare la UE. 

Frații Ioan şi Viorel Micula, care au şi cetăţenie suedeză, au deschis în anul 2005 la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lânga Banca Mondială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice.

Ei au susţinut că statul român nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în acordul bilateral dintre Suedia şi România.

Printr-o hotărâre arbitrală pronunţată în decembrie 2013 s-a constatat că, prin retragerea, în 2005, a schemei de încurajare a investiţiilor, cu patru ani înainte de expirarea sa prevăzută pentru 2009, România a încălcat un tratat bilateral de investiţii dintre România şi Suedia. Instanţa de arbitraj a obligat România să îi despăgubească pe reclamanţi, pentru că aceştia nu au beneficiat în întregime de schemă.

Schema de încurajare a investiţiilor retrasă a favorizat în mod selectiv anumiţi investitori şi, prin urmare, a fost considerată incompatibilă cu normele UE privind ajutoarele de stat, potrivit Comisiei Europene. Prin faptul că a plătit despăgubiri reclamanţilor, România le-a acordat de fapt acestora avantaje echivalente cu cele furnizate prin schema de ajutoare anulată. Comisia a concluzionat, prin urmare, că despăgubirile plătite constituie ajutor de stat incompatibil şi trebuie să fie rambursate de către beneficiari.

Numai că statul român este bun de plată acum, suma ajungând, în urma dobânzilor, să se tripleze.

330 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv