Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

POLITICĂ: Parlamentul a respins OUG de amânare a majorării alocațiilor / Guvernul Orban este obligat să le dubleze, de la 1 februarie / 

Breaking News:
 
Ședință de Guvern

VIDEO. Violeta Alexandru: Avem prima variantă a OUG privind șomajul tehnic pentru bugetari

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a anunțat joi, în debutul ședinței de Guvern, că a finalizat „prima variantă” a ordonanței de urgență (OUG) privind șomajul tehnic pentru bugetari, urmând ca documentul să fie dat tuturor miniștrilor, astfel încât la începutul săptămânii viitoare premierul Ludovic Orban să aibă pe masă varianta finală. 

„Avem prima variantă a OUG privind șomajul tehnic pentru angajații din instituțiile publice. În zilele următoare (…) o voi discuta cu toţi colegii din Guvern care îşi cunosc domeniile de activitate. (…) În regim de urgență. (…) Vom avea consultări și cu partenerii sociali”, a declarat Violeta Alexandru. 


Prim-ministrul Orban a spus: „Deja am primit solicitări de derogare, care mai de care mai stranii. Să nu uităm că este o formă de exprimare a solidarității inclusiv pentru șefime, adică și pentru noi”.

Acesta a fost un avertisment dat membrilor Cabinetului său, cărora le-a cerut să analizeze rapid documentul:

„Vă solicit să analizaţi proiectul de ordonanţă de urgenţă iniţiat de doamna ministru Violeta Alexandru. Cred că solidaritatea trebuie să se manifeste în astfel de situaţii. Toţi trebuie să preluăm pe umerii noştri din greutatea crizei care este provocată de această epidemie. La ora actuală sunt peste 1,5 milioane angajaţi din mediul privat, la care putem adăuga toţi cei care au activităţi în cadrul persoanelor fizice autorizate, al întreprinderilor familiale sau alte forme de activitate ale profesiilor liberale. Practic, nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize şi din cauza asta m-am hotărât împreună cu ministrul Muncii şi ministrul Finanţelor să găsim o soluţie ca şi în sectorul public să existe o preluare a acestei greutăţi printr-o formă de solidaritate”.

Orban a precizat că a optat pentru acest mecanism inclusiv “din raţiuni epidemiologice”, pentru a reduce riscul de răspândire a noului coronavirus: „În instituţiile publice angajaţii vor fi împărţiţi în jumătate – pe fiecare birou, serviciu, direcţie – astfel încât să se asigure funcţionalitatea instituţiilor, ministere, agenţii, autorităţi, primării, consilii judeţene. Jumătate dintre angajaţi lucrează 15 zile şi restul de 15 zile din lună, zece zile de lucru, deci practic zece zile lucrează şi restul rămân într-o formă echivalentă şomajului tehnic. În perioada în care jumătate stă în şomaj tehnic, lucrează cealaltă jumătate”. 

12 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv