Plenul Camerei Deputaţilor – for decizional – a adoptat, miercuri, Legea privind votul prin corespondenţă, care se va aplica momentan doar la alegerile parlamentare de anul viitor.
Proiectul de lege a fost adoptat pe articole, în forma propusă de Comisia de Cod electoral şi luându-se în calcul amendamentele depuse de reprezentanţii Partidului Social Democrat.
Potrivit președintelui comisiei, Gabriel Vlase, va fi, de fapt, un proiect-pilot urmând ca, “în funcție de ce se întâmplă în toamna anului viitor, când vor fi alegeri la alegerile pentru Camera Deputaților și Senat”, să se aplice acest vot și pentru alte tipuri de alegeri.
Înscriere la ambasade şi consulate
Legea adoptată prevede că românii care doresc să voteze prin corespondenţă nu au posibilitatea de a se înscrie online, ci trebuie să o facă prin poştă sau la ambasade şi consulate. Ei vor merge să depună personal sau prin poştă o cerere scrisă, datată și semnată, la misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reședință. La cerere trebuie anexată o copie a pașaportului cu mențiunea statului de domiciliu, respectiv o copie a actului de identitate.
Alina Gorghiu, copreşedintele Partidului Naţional Liberal, a recunoscut că acest moment reprezintă “un pas înainte”, dar “în momentul în care vom avea majoritatea, vom face demersurile necesare pentru ca votul prin corespondenţă să se aplice la toate tipurile de alegeri: parlamentare, europarlamentare sau prezidenţiale”.
Ea i-a lăudat pe rivalii de la Partidul Social Democrat, susţinând că “este bine că inclusiv cei de la PSD acceptă să facă această reparaţie morală celor din diaspora”.
Totuşi, momentul nu a fost lipsit de incidente. Deputaţii UDMR s-au retras din sală. Ei au decis să protesteze astfel faţă de proiect fiind nemulţumiţi că votul prin corespondenţă nu se aplică şi la alegerile prezidenţiale.
Legea a fost adoptată cu 257 de voturi “pentru”, 12 abțineri și 30 de voturi “împotrivă”.