UPDATE: Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis, marți, că nu a fost consultat de coaliție în privința proiectului de lege și avertizează că „orice reluare a dezbaterilor publice referitoare la pensia de serviciu readuce în actualitate riscul revenirii la situația extrem de dificilă cu care sistemul judiciar s-a confruntat în anii anteriori pe fondul acelorași incertitudini ale magistraților în privința statutului lor, fapt care ar conduce la un un real blocaj la nivelul instituțiilor autorității judecătorești”.
CSM îi arată lui Crin Antonescu „pisica” CCR: „Orice modificare a legislației privind drepturile magistraților se poate face numai numai cu respectarea standardelor constituționale”
Candidatul comun al PSD-PNL-UDMR. Crin Antonescu, a făcut luni declarații de vrăjit electoratul de la care vrea voturi pentru a ajunge șef la Cotroceni.
Antonescu susține că la propunerea sa, Coaliția va depune marți un proiect de lege privind pensionarea la 65 de ani a magistraților.
Aceasta, după ce fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, actual președinte al PNL, a inițiat și susținut în Guvern și Parlament proiectul de lege privind pensiile speciale, potrivit căruia magistrații vor ieși la pensie la vârsta de 60 de ani abia peste 40 de ani.
USR, singurul partid care a votat împotriva Legii pensiilor speciale marca PSD-PNL: „Magistrații se vor pensiona la 60 de ani abia din 2062”
Predoiu le dă asigurări magistraților că propunerile lui Budăi privind pensiile vor trece prin pixul lui și filtrul CSM
UPDATE! Iohannis a promulgat rapid Legea pensiilor speciale, după reintroducerea privilegiilor magistraților și altele
Dar iată ce a declarat Crin Antonescu, după ședința coaliției de guvernare desfășurată la Palatul Victoria: „Există o sumă de cel puțin 230 de milioane de euro, care sunt blocați, din PNRR. Aceștia sunt bani care se cuvin tuturor românilor și nu pot să rămână blocați. (…) Am solicitat cu fermitate, azi, coaliției de guvernare să terminăm odată cu pensiile speciale din magistratură, cu vârste de pensionare diferite. Trebuie să existe un principiu de echitate pentru toți cetățenii acestei țări. Magistrații care vor intra în magistratură, cei care vor începe activitatea în magistratură, trebuie să iasă la pensie la 65 de ani, precum toți ceilalți cetățeni ai țării. Am cerut acest lucru coaliției, s-a acceptat acest principiu. Mâine va fi depus la Parlament un proiect de lege, semnat de toți cei patru președinți ai partidelor care compun coaliția de guvernare. Proiectul de lege vizează pensiile speciale din magistratură și de vârsta de pensionare”.
Marți, proiectul a fost depus la Camera Depuațlor și va fi dezbătut în procedură de urgență. Termenul de depunere a amendamentelor este de 15 aprilie, iar cel pentru raport – 23 aprilie.
Proiectul propune ca, începând cu data de 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la CCR, precum și personalul de specialitate juridică se pot pensiona și pot beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiția de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcții, precum și condiția de vârstă de cel puțin 48 de ani. Se prevede să se atingă eșalonat vârsta de 65 ani la pensionare pentru magistrați în 2045.
Marcel Ciolacu, liderul PSD, a scris pe Facebook: „România nu își poate permite să piardă 230 de milioane de euro din PNRR! De aceea, astăzi, la inițiativa liderului informal al Coaliției, Crin Antonescu, am depus la Parlament, împreună cu Cătălin Predoiu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian, un proiect de modificare a Legii pensiilor speciale”.