Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ridicarea imunității fostului ministru al Agriculturii, vot în Camera Deputaților / JUSTIȚIE: Chesnoiu a demisionat, DNA îl acuză de abuz în serviciu / 

Breaking News:

Boala Alzheimer, inamicul nemilos al memoriei

Cea mai comună formă de demență este boala Alzheimer, care în România afectează peste 300.000 de persoane. Demența, la rândul ei, este o boală neurologică progresivă, care afectează multiple funcții ale creierului, inclusiv memoria.

big-bang-cover
Teoria Big Bang – Explozia!

Nu se cunoaște cu exactitate cauza apariției bolii Alzheimer. Există în schimb mai mulți factori considerați favorizanți pentru dezvoltarea acestei afecțiuni:

 • Înaintarea în vârstă
 • Existența altor cazuri în familie
 • Traumatisme cranio-cerebrale severe în antecedente
 • Prezența genei pentru apolipoproteina E-4
 • Diabetul
 • Terapia de substituție hormonală
milky-way-1920x1200
Calea Lactee
Semne și simptome

Fiind o boală progresivă, simptomele se dezvoltă pe parcursul mai multor ani și devin tot mai severe. Primele semne ale bolii Alzheimer sunt, de obicei, mici probleme de memorie.

Pacientul uită amănunte legate de evenimente sau conversații recente, uită numele unor persoane, rătăcesc obiecte.

Ulterior, poate uita complet o experiență, cum se conduce mașina, sau poate uita o persoană în totalitate. Pe lângă problemele de memorie, odată cu trecerea timpului se alterează și alte funcții cerebrale:

 • Confuzie, dezorientare (bolnavul se poate rătăci în locuri familiare, poate uita unde locuiește)
 • Tulburări de vorbire și de limbaj (uită cuvinte, sau nu le mai folosește corect)
 • Dificultăți în îndeplinirea unor sarcini zilnice (nu mai știe să gătească, nu mai știe să se spele)
 • Tulburări de judecată (bolnavul se poate incălța iarna cu sandale, de exemplu)
 • Tulburări de personalitate, agresivitate, suspiciuni la adresa celor din jur, teamă
 • Lipsă de interes pentru ceea ce se petrece în jur
 • Dependența de un membru al familiei
 • Tulburări ale gândirii abstracte (de exemplu nu mai poate interpreta corect ceasul și cifrele, în general)
 • Halucinații
 • Incontinență urinară
 • Pierderea limbajului
1 uraganul Katrina
Dezastrul produs de uraganul Katrina!
Femeile, mai afectate decât bărbații

Cele mai multe cazuri se înregistrează la categoriile de vârstă peste 65 de ani. Femeile sunt mai afectate decât bărbații.

Riscul de boală Alzheimer, sau alte tipuri de demență, crește cu vârsta, afectând una din 14 persoane peste 65 de ani, ajungând până la una din 6 persoane peste 80 de ani.

Din păcate, un caz din 20, este reprezentat de persoane între 40 și 65 de ani.

retea antene tele1
Rețea de antene pentru a depista semnale
Cum depistăm boala

Diagnosticul de boală Alzheimer este unul de excludere, după eliminarea altor boli posibile (demență vasculară, delirium tremens, depresie). Se fac examinări ale statusului mental.

Pacientul este rugat să memoreze liste scurte de obiecte, intr-o anumită ordine, să identifice ziua, luna, anul în care se află. Boala Alzheimer este diagnosticată în urma examenului clinic și al istoricului medical al pacientului.

Alte investigații sunt tomografia computerizată cerebrală, sau rezonanța magnetică nucleară, care pot pune în evidență modificările scoarței cerebrale (atrofia corticală).

Horsehead-Nebula-Barnard-33

Tratament poate prelungi viața activă

Nu există tratament care să vindece boala Alzheimer, dar sunt mijloace de a menține calitatea vieții bolnavilor și a prelungi viața lor activă.

Inhibitorii de colinesterază (donazepil, rivastigmina, galantamina) scad intensitatea simptomelor, dar nu împiedică progresia bolii. Memantina este un alt medicament folosit pentru tratamentul bolii Alzheimer, care acționează prin blocarea receptorilor NMDA, îmbunătățind transmiterea semnalelor la nivel cerebral.

Importantă este și tratarea bolilor asociate.

Pe măsură ce boala progresează, îngrijirea bolnavilor devine din ce în ce mai problematică. Aceștia pot fi îngrijiți la domiciliu, dar necesită supraveghere permanentă, sau pot fi instituționalizați.

P.S. Se desfășoară în continuare studii pentru determinarea cauzelor acestei boli, iar pe măsură ce se vor descoperi, vor putea fi dezvoltate și terapii adecvate. Se vorbește inclusiv despre un vaccin împotriva bolii Alzheimer.

110 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv