Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ministrul Boloș a inițiat un proiect de HG pentru prelungirea cu încă 3 luni a plafonării tarifelor RCA / 

Breaking News:

Bronșita acută, sau atunci când gripa sau răceală intră în prelungiri

O problemă de sănătate des întâlnită, mai ales în sezonul rece, bronșita acută este o boală inflamatorie a căilor respiratorii, cauzată cel mai adesea de virusuri gripale sau paragripale, virusul sincițial respirator, adenovirusuri etc.

padure verde

Inflamația apare, de regulă, la 3-4 zile după un episod obișnuit de răceală sau gripă și este caracterizată printr-o creștere a cantității de mucus pe care o secretă bronhiile.

Această încărcare cu mucus provoacă reflexul de tuse, acesta fiind mecanismul de apărare prin care organismul elimină excesul de secreții din plămâni.

Trebuie reținut faptul că bronșita se poate transmite prin tuse. Cei mai expuși riscului de a face bronșită sunt fumătorii, precum și persoanele care lucrează în medii poluante, pentru că bronhiile lor au suferit deja leziuni.

stetoscop

Diagnosticarea nu ridică probleme

Bronșita acută se diagnostichează relativ ușor, prin descrierea simptomelor de către pacient (tuse cu expectorație, dureri toracice, stare de oboseală, febră ușoară, sub 38 de grade) și un examen clinic efectuat de medic.

La auscultația pulmonară, cu ajutorul stetoscopului, se detectează zgomotele caracteristice acestei afecțiuni (murmur vezicular înăsprit, raluri bronșice).

Atenție! Nu ignorați simptomele și mergeți la medic să vă consulte, pentru că acestea pot apărea și în cazul altor boli respiratorii comune, cum ar fi astmul bronșic, rinita sau sinuzita, dar pot fi și semnalul apariției bolii de reflux gastro-esofagian, sau chiar al cancerului pulmonar!

delfin1

Odihnă și hidratare

De regulă, tratamentul bronșitei acute este unul suportiv, care constă în odihnă, hidratare, evitarea fumatului și a altor factori poluatori.

Dacă apare febra, se poate lua un medicament antitermic (paracetamol, metamizol), iar pentru facilitarea expectorației și ușurarea tusei se poate prescrie un fluidizant de secreții.

Antibioticele nu sunt necesare decât atunci când apare o suprainfecție bacteriană, cu febră peste 38 de grade, secreții mai abundente, mai vâscoase și cu aspect purulent și stare generală alterată.

furnale

Bronșita cronică, boala fumătorului

Vorbim despre bronșită cronică atunci când un bolnav prezintă tuse cu expectorație cel puțin trei luni pe an, cel puțin doi ani consecutiv. Este cea mai frecventă afecțiune a fumătorilor.

Pentru diagnosticul bronșitei cronice este nevoie de  radiografie pulmonară și spirometrie.

Bronșita cronică este o boală serioasă, care face ca plămânii să fie un teren propice pentru infecții grave. Acutizarea bronșitei cronice necesită tratament antibiotic și bronhodilatator.

2 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv