Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:

PSORIAZISUL, boala „misterioasă” care te poate izola social

Psoriazisul este o boală dermatologică cronică în care celulele pielii cresc într-un ritm accelerat, astfel că ele sunt înlocuite în 3-7 zile, față de 3-4 săptămâni, cât ar fi normal. Acest fapt duce la apariția unor “aglomerări” caracteristice de celule, care se prezintă sub forma unor placarde (plăci) de piele îngroșată, cu aspect de cruste și scuame, de culoare alb-argintie sau roșie. Localizarea cea mai frecventă este pe coate, genunchi, scalp, picioare, zona inferioară a spatelui.

Salvador Dali cu Gala, muza și soția sa
Cauzele apariției bolii

Deși nu este pe deplin înțeles, procesul apariției psoriazisului pare să fie legat de o problemă a sistemului imunitar.

Sistemul imunitar este „paznicul” organismului în lupta cu bolile și infecțiile, dar la pacienții cu psoriazis este hiperactiv și atacă celulele sănătoase ale pielii.

Psoriazisul poate apărea la mai mulți membri ai aceleiași familii, fără a fi foarte clar ce rol joacă genetica în procesul apariției acestei boli.

Salvator Dali – Cap rafaelesc explodând

În foarte multe cazuri, simptomele bolii pot apărea sau se pot înrăutăți din cauza anumitor factori declanșatori. Cunoașterea “trigger-ilor” îi poate ajuta pe cei afectați să evite aceste situații. Cei mai comuni factori declanșatori sunt:

  • O leziune a pielii (tăietură, zgârietură, mușcătură de insectă, arsură solară)
  • Consumul exagerat de alcool
  • Fumatul
  • Tulburări hormonale, mai ales la femei, în perioada pubertății sau menopauzei
  • Stress-ul
  • Anumite medicamente (antiinflamatoare, inhibitori de enzimă de conversie, beta blocante, litiu, antimalarice)
  • Infecții streptococice (pot determina la adulții tineri o formă de boală numită psoriazis gutat, deși în cazuri destul de rare)
  • Citochinele, niște substanțe care pot agrava simptomele. Producția lor poate fi stimulată de consumul de carne roșie, ouă, zahăr, făină (gluten), lapte, cafea
Salvator Dali – Caravana
Tipurile de psioriazis

Caracteristic, psoriazisul determină placarde (plăci) de piele îngroșată, scuamoasă (solzoasă), cu o culoare alb-argintie sau roșiatică, câteodată pruriginoase, rareori dureroase.

Cele mai multe cazuri traversează cicluri, cauzând probleme timp de câteva săptămâni sau luni, după care se ameliorează de la sine.

Există mai multe tipuri de psoriazis:

  • În plăci (psoriazisul vulgar), care apare în 80 % din cazuri și afectează coatele, genunchii, scalpul, zona inferioară a spatelui, dar poate apărea în orice zonă a corpului. La aproximativ jumătate din bolnavi sunt afectate și unghiile. Uneori, în cazuri severe, pielea din jurul articulațiilor poate crăpa și sângera.
  • Gutat (în picături), care apare pe piept, brațe, picioare și scalp, cu leziuni de dimensiuni mici (1-1,5 cm). Este un tip de boală care poate dispărea complet după câteva săptămâni. Poate fi determinat de o infecție amigdaliană cu streptococ.
  • Inversat, care afectează axilele, zona inghinală, zona interfesieră sau cea de sub sâni. Este agravat de transpirație și fricțiune, mai ales în perioadele calde.
  • Eritrodermic, o formă rară de psoriazis, care afectează aproape toată suprafața pielii și care se poate complica cu pierdere de proteine și lichide, urmată de infecții, deshidratare, malnutriție
  • Pustulos, o altă formă rară, în care apar vezicule cu puroi

O complicație a acestei boli este artrita psoriazică, care apare la majoritatea pacienților odată cu evoluția afecțiunii, dar la aproximativ 20 % din cazuri apare înaintea diagnosticării psoriazisului.

Salvator Dali – Miraj
Tratament există, vindecare nu

Cele mai multe cazuri sunt de gravitate medie, iar tratamentul începe cu îngrijirea pielii, deci păstrarea ei hidratată cu creme și loțiuni.

Tratamentul este determinat de forma și severitatea psoriazisului, dar și de suprafața afectată și este instituit de către medical dermatolog.  Trebuie spus însă, că psoriazizul poate fi ținut sub control, dar nu poate fi încă vindecat.

Există 3 categorii de terapie:

  • Topică – creme și unguente care sunt aplicate direct pe piele
  • Fototerapie – pielea este expusă la anumite tipuri de radiații ultraviolete
  • Sistemică – medicamente orale sau injectabile
Salvator Dali – The temptation surreal
Deși nu este contagios, psoriazisul poate fi o cauză de excludere (autoexcludere) socială și stimă de sine scăzută, din cauza aspectului neplăcut al pielii determinat de boală.
0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv