Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

Directorul CET Govora scapă de arest; va fi cercetat sub control judiciar

Mihai Bălan, directorul general al CET Govora, va fi cercetat sub control judiciar după ce magistraţii Înaltei Curţi de Casație și Justiție (ÎCCJ) au respins, vineri, cererea DNA de arestare preventivă a acestuia, în dosarul în care procurorul-şef al DNA cere şi arestarea lui Dan Şova.

mihai balan voceavalcii.ro
sursă foto: voceavalcii.ro

Mihai Bălan fusese reținut în urmă cu 24 de ore de procurorii DNA, sub acuzaţia de abuz în serviciu în formă continuată. Senatorul Dan Șova este urmărit penal pentru trafic de influență.

La ordinul lui Şova

Procurorii DNA susțin că necesitatea achiziționării serviciului de consultanță juridică de către CET Govora nu a fost rezultatul unui proces decizional comun, ci a aparținut exclusiv directorului general Mihai Bălan, care a acționat la ordinul și în interesul lui Dan Șova.

Potrivit ordonanţei de reţinere, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Șova a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la un denunțător, în schimbul traficării influenței sale pe lângă directorul general al CET Govora SA, Mihai Bălan, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

“În schimbul acestui serviciu, Șova a pretins de la persoana denunțătoare suma de 5.000 euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistență juridică ce urma să se încheie între CET Govora și casa de avocatură respectivă”, susțin procurorii.

În decembrie 2011, între CET Govora și firma de avocatură s-a încheiat contractul de asistență juridică pe o perioadă de un an, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună.

Şova a încasat 100.000 de euro

“În perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocați a emis lunar către CET Govora facturi pentru activitățile de asistență juridică prestate în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012. În aceeași perioadă, Șova a încasat de la societatea de avocați suma totală de 60.000 euro. Banii erau încasați în numerar, în fiecare lună, prin intermediar, la puțin timp după ce societatea de avocați încasa banii de la CET Govora”, explică anchetatorii.

În decembrie 2012, contractul de asistență juridică s-a sfârşit, iar la acea dată Bălan nu mai era director general. În martie 2013 a revenit însă pe funcţie iar două luni mai târziu, în mai 2013, s-a încheiat un nou contract de asistență juridică între CET Govora și aceeași firmă de avocatură, tot pe un an şi cu un onorariul de 10.000 euro/lună.

“Contractul s-a încheiat pe o perioadă de un an, iar obiectul acestuia se referea la activități juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora. În perioada contractuală, Dan Șova a încasat comisionul pentru 40.000 euro. Cercetările efectuate în cauză au evidențiat faptul că cea mai mare parte a banilor primiți de Șova au fost orientați în mod direct către stingerea unei datorii provenite din obligațiile inculpatului de cumpărător al unui imobil situat în București”, au reținut anchetatorii.

CET Govora, păgubită de 1,3 mil lei

Procurorii au constatat că Mihai Bălan a încheiat cu acea societate de avocați cele două contracte “și, în perioada ianuarie 2012 – august 2014, a avizat din partea CET plățile efectuate în baza acestora, cu încălcarea dispozițiilor legale, conduită care a condus la vătămarea intereselor legale ale societății de stat, producând o pagubă patrimoniului de peste 1,3 milioane lei”.

2 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv