Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:

Rezerviştii lui Dogaru au luat cu asalt Piaţa Victoriei. Guvernul le-a tăiat din pensiile speciale

Sute de pensionari militari protestează, luni, în zona de centru a Capitalei, nemulţumiţi că Guvernul Cioloş le-a redus din pensiile speciale pe care Parlamentul le-a acordat cu mare largheţe  în 1 iulie iar preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea în 23 iulie.

sursa foto romaniatv.net
sursa foto romaniatv.net

UPDATE: Protestul s-a încheiat după 3 ore, la 13.00, fără ca Dogaru să accepte să meargă la discuţii la Casa Naţională de Pensii, unde îl aştepta o comisie.

“Doamna ministru a Muncii (Ana Costea – n.r.) ne-a invitat să negociem pe strada Latină, numărul 8, noi fiind în faţa Guvernului. Mă duc oricând cu plăcere la un coniac cu dânsa (…), dar de bun simţ era să fie aici, să nu-i fie frică. Nu mergem în altă parte pentru că nu putem fi cumpăraţi, deci ori negociază cu toţi, ori nu negociază cu nimeni. În această situaţie, am înregistrat solicitările noastre către domnul Cioloş, către Guvern şi am dat termenul limită de 24 ianuarie pentru rezolvare”, a declarat liderul SCMD.

Concret, printr-o Ordonanţă de Urgenţă care modifică articole din Legea 223/2015, Guvernul Cioloş a modificat baza de calcul a pensiilor speciale pentru cadrele militare. Astfel, pensionarii militari – din care fac parte nu numai cei din MApN, ci şi cei din MAI şi SRI – vor primi mai puţini bani în fiecare lună, după 1 ianuarie 2016.

Astfel, nu li se va mai permite luarea în calcul a unor sporuri şi a altor drepturi băneşti temporare sau susceptibile de a fi introduse cu dedicaţie doar pentru un eşantion restrâns de beneficiari, pensiile urmând să fie calculate în funcţie de soldă sau de salariul brut într-un interval de 6 luni consecutiv din ultimii 5 ani.

Tăieri din privilegii

Noua formulă de calcul pleacă de la o bază de 65% din salariu, la care se va adăuga 1% pe an după 25 de ani de vechime, procentajul putând creşte doar până la 85%. În vechea formulă, calculul pensiei pornea de la 80% din venit, ajungând în unele cazuri la 130% din salariu.

Oamenii lui Mircea Dogaru – liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, care a semnat în vara lui 2012 un protocol cu liderii USL, Victor Ponta, Daniel Constantin şi Daniel Chiţoiu (în locul lui Crin Antonescu), pentru desfiinţarea DNA, ANI şi CNSAS – ameninţă în faţa sediului Guvernului că dacă nu li se vor lua în calcul solicitările vor organiza un miting-monstru pe 24 ianuarie.

Dogaru, disperat

Dogaru susţine că cei mai afectaţi de noua Ordonanţă sunt militarii care luptă în teatrele de operaţiuni şi care nu vor mai primi la pensie sporurile stabilite pentru perioadele respective. Să nu uităm însă că aceştia sunt de ordinul miilor iar restul militarilor (şi din MAI, ISU şi SRI) sunt în număr de peste 150.000.

Mai trebuie precizat că în momentul în care au ales cariera militară, aceştia au ştiut că nu vor primi pensii nesimţite dar că au privilegii nenumărate, cum sunt sporurile pentru hrană, îmbrăcăminte etc.

În plus, ei pot ieşi la pensie la vârsta de 45 de ani şi pot beneficia de pensia specială dacă au lucrat numai 10 ani în Armată sau Poliţie.

Dogaru a mai ameninţat că peste 150.000 de persoane vor protesta în Capitală pe 24 ianuarie. Asta în ciuda faptului că guvernanţii au decis să majoreze valoarea punctului de pensie din sistemul unitar de pensii publice cu 5%.

7 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv