World Happiness Report 2017, raportul despre fericire dat publicității sub egida ONU, arată că situația din România este mai bună decât oricând.
Topul celor mai fericite țări din lume se bazează pe opt itemi diferiți printre care venitul pe cap de locuitor, suportul social, nivelul de corupție existent, accesul la servicii de sănătate, libertatea cuvântului sau media de viață.
Cu un coeficient de 5,82, România pare că abia trece peste limita supraviețuirii, dar țara noastră nu a fost niciodată la un nivel atât de ridicat, reușind să urce 14 locuri față de clasamentul dat publicității anul trecut.
Astfel, România a urcat de pe locul 71 pe locul 57, dar rămâne în urma unor țări care, cel puțin teoretic, erau cotate mai slab decât noi precum Republica Moldova, Algeria, Belize, Uzbekistan, El Salvador sau Nicaragua.
Topul celor mai fericite țări din lume este condus, pentru al treilea an la rând, de Norvegia, care a obținut un coeficient de 7,53. Urmează alte state din Peninsula Scandinavă precum Danemarca (locul 2), Islanda (locul 3) sau Finlanda (locul 5), dar și Elveția, care ocupă locul 4.
Prima țară din afara Europei este Canada, care ocupă locul 7 și este urmată aproape de Noua Zeelandă și Australia. Specialiștii care au realizat acest top sunt îngrijorați de situația SUA, care într-un deceniu a pierdut 11 locuri, coborând de pe locul 3 pe locul 14. De asemenea, nici chinezii nu sunt mai fericiți ca în urmă cu 25 de ani, deși situația economică a țării a devenit din ce în ce mai bună.
Cele mai nefericite țări din lume sunt Republica Centr-Africană, coeficient 2,69, Burundi, coeficient 2,90, și Tanzania, coeficient 3,34.