Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Cătălin Cîrstoiu a fost reclamat la DNA și ANI de Emanuel Ungureanu / JUSTIȚIE: Tribunalul Vaslui l-a plasat în arest la domiciliu pe fostul lider PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu / ANM: Vreme extrem de caldă până miercuri, apoi temperaturile scad brusc cu pânăla 15 grade / 

Breaking News:

Un nou mega-scandal în rugbiul românesc. Un oficial al CSM București, acuzat că a lovit cu pumnul un arbitru

După ce naționala de rugby a României a ratat calificarea la Campionatul Mondial de anul viitor pentru că a utilizat un jucător neeligibil, iar Federația Română de Rugby a fost acuzată, indirect, că și-a asigurat un arbitraj favorabil la un meci în care era implicată Spania, contracandidată la locul 2 în Rugby Europe Championships, un alt scandal umbrește și mai mult un sport în care în mod normal ar trebui să se pună accent doar pe valori precum respect și onestitate.

sursa foto Facebook Federatia Romana de Rugby

Sâmbătă după-amiaza, pe Stadionul Arcul de Triumf, din București, s-au disputat finalele Diviziei Naționale de juniori sub 17 ani. Echipa Colegiului Tehnic Dinicu Golescu a devenit campioană națională, după 23-16 cu CSS Bârlad, în timp ce tinerii jucători de la CSM București au obținut medaliile de bronz, după 24-21 cu echipa CS Cleopatra Mamaia.

Oarecum surprinzător, mai încinsă a fost finala mică, partidă presărată cu numeroase incidente și care s-a încheiat cu un scandal monstru.

Pentru că, deși în mod normal trebuia să-și canalizeze energiile spre bucuria sărbătorită alături de jucătorii de la CSM București, Rareș Manolache, unul dintre oficialii formației bucureștene, este acuzat că l-a lovit cu pumnul pe unul dintre arbitrii partidei.

Există informații care arată că Rareș Manolache și tatăl acestuia, Nicolae Manolache, ambii reprezentanți ai CSM București și foști reprezentanți ai CS Metrorex București, obișnuiesc să pună presiune pe arbitrii la meciurile jucate de formațiile lor, în speranța, evident, că aceștia vor comite greșeli favorabile lor.

Rares Manolache

Însă cei prezenți la disputa de sâmbătă seara, dintre CSM București și Cleopatra Mamaia, spun că lucrurile au escaladat la un nivel greu de digerat pentru rugbiul românesc.

Trecut pe foaia de joc drept “water-boy” (n.r. – băiatul cu apa), pentru a putea sta pe teren și a dat indicații jucătorilor de la CSM București, Rareș Manolache este acuzat că a profitat de ocazie și a încercat să jignească arbitrii și să pună în permanență presiune pe ei, în special pe asistentul aflat pe partea de joc cu tribuna oficială.

În prima repriză, arbitrul luat în colimator a fost Dragoș Frenkel, iar nemulțumit de rezultatul înregistrat pe tabelă, 11-10 la pauză pentru Cleopatra Mamaia, Rareș Manolache a început să-i facă nesimțiți pe arbitri și i-a acuzat că au venit cu lecția făcută, respectiv să tragă împotriva formației din București.

Asistentul Dragos Frenkel, primul arbitru luat in colimator de oficialii CSM Bucuresti

La pauză, asistenții schimbă părțile de acțiune, astfel că în atenția celor doi Manolache a intrat Virgil Ioniță.

La un moment dat, acesta a reclamat completarea eronată a unei foi pentru o schimbare (doreau înlocuirea unuia dintre pilieri, dar au trecut numărul celuilalt pilier), moment în care oficialii celor de la CSM, în speță Nicolae și Rareș Manolache, au luat foc.

A continuat să plouă cu injurii și acuzații la adresa arbitrilor, moment în care centralul Florin Bonea a luat decizia de a-l elimina pe Rareș Manolache, respectiv de a-l trimite pe acesta în tribună.

Deși aflați în afara suprafeței de joc, cei doi reprezentanți ai CSM București au continuat să pună presiune pe arbitrii și chiar să-i acuze pe aceștia de maniera în care conduc meciul deși, culmea, scorul devenea favorabil formației din Capitală. 

Virgil Ionita

Un alt incident s-a petrecut spre finalul partidei, când, după un eseu marcat de formația bucureșteană, Virgil Ioniță s-a deplasat către butul echipei din Mamaia, pentru a valida eventuala transformare a încercării, dar a fost busculat de Rareș Manolache. 

A fost prima dată în care arbitrul-asistent i-a reproșat lui Rareș Manolache comportamentul avut pe durata întregii partide. Atât i-a trebuit oficialului de la CSM București. Surprins de curajul arbitrului de a riposta, Rareș Manolache a ținut să-l taxeze pe acesta.

Florin Bonea, arbitrul de centru al meciului cu cantec

Și a făcut-o în cel mai oribil mod cu putință. La finalul partidei, câștigate de CSM București cu 24-21, după un scurt moment de bucurie alături de jucătorii bucureșteni, Rareș Manolache a sărit peste grupul de arbitri strânși undeva la marginea terenului, după ce au primit plachetele comemorative pentru arbitrarea finalei.

A strigat către aceștia că “v-am făcut, am câștigat și fără ajutorul vostru”. Virgil Ioniță a încercat încă o dată să-l tempereze și i-a recomandat acestuia să-și vadă de echipa lui. A fost momentul în care Rareș Manolache și-a pierdut cumpătul definitiv și, profitând de învălmășeala creată, l-a lovit pe Virgil Ioniță cu pumnul în bărbie.

Simțind probabil că spiritele ar putea degenera, oficialul celor de la CSM București a rupt-o la fugă, nu înainte de a arunca cu alte amenințări la adresa rivalului său căreia i-a spus că “te fac eu pe tine. Te prind pe stradă și te rup cu bătaia”.

Dornic să riposteze, Virgil Ioniță a fost oprit cu greu de mai mulți oficiali ai Federației Române prezenți la meci. Totuși, acesta susține că întreaga poveste nu se va opri aici, urmând să-l reclame pe Rareș Manolache la Comisia de Disciplină și chiar să-i facă acestuia plângere penală.

Nicolae Manolache

Scandalul este însă departe de a fi finalizat. Pentru că în ciuda faptului că incidentul a fost observat de un număr mare de oficiali și spectatori, ba chiar a fost și filmat, există suspiciunea că mai multe probe ar urma să fie făcute dispărut din cauza influenței pe care ar avea-o Nicolae Manolache. De altfel, există deja informații conform cărora un alt arbitru sau fost arbitru internațional ar fi înregistrat incidentul video, dar nu ar dori să prezinte proba din cauza relației bune de familie pe care o are cu Nicolae și Rareș Manolache.

Din păcate, se pare că incidentul nu este unul singular și că Nicolae și Rareș Manolache au predispoziție către scandaluri și obișnuiesc să incinte și să pună presiune pe arbitri la numeroase meciuri.

Iar la o simplă căutare pe google se poate descoperi că există precedente încă din urmă cu un deceniu și chiar mai bine. Pentru că numele lui Nicolae Manolache apare în februarie 2008 legat de un scandal cu antrenorul-federal Daniel Mitrea, în timpul unei ședințe a Biroului Federal al Federației Române de Rugby.

Mai mult, în 2011, în perioada în care era liderul formației CS Metrorex, pe parcursul unui meci jucat împotriva celor de la Rugby Club Grivița i-a înjurat și i-a amenințat în permanență pe rivali, iar la final a fost la un pas să fie linșat de ei.

Din păcate, astfel de incidente sunt tot mai des întâlnite în rugbiul românesc. Ambiția de a cuceri trofee și medalii, dar mai ales ambiția de a obține rezultate cu orice preț pentru a putea justifica în fața finanțatorilor banii investiți face ca spiritele să degenereze de multe ori. De altfel, nu mai departe de acum un an sau maxim doi, o altă finală de juniori s-a încheiat cu un scandal monstru după ce, culmea, părinții jucătorilor din cele două formații s-au luat la bătaie pe marginea terenului.

425 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv