Spectacolul „O scrisoare pierdutăˮ regizat de Horațiu Mălăele în 2012 , revine în ianuarie, de data aceasta în versiune integrală, pe scena Sălii „Ion Caramitru” a Teatrului Național București (TNB).
Totodată, alături de piesele din repertoriul tradiţional, un nou titlu se regăsește în programul Sălii Studio: „Efectul razelor Gamma asupra crăițelor lunatice”.
Aceste spectacole, alături de premierele anului 2021, vor fi prezentate publicului în prima lună a anului 2022.
Precizările TNB:
Începtul unui an, fie acesta şi unul atipic, cu restricţii impuse de pandemie, este totuşi un moment de bilanţ dar şi unul deschis către proiectele ce se cer începute, continuate sau desăvârşite.
După 10 ani de la premiera „Scrisorii”, una din cele mai personale viziuni care au dat unicitate programului Caragiale 2012 la TNB, Horațiu Mălăele propune pentru 2022 (când aniversăm 170 de ani de la nașterea autorului) o versiune spectacologică „revăzută și adăugită” : dacă în 2012, regizorul Mălăele optase pentru renunțarea la întregul act 3 al comediei lui Caragiale, în 12 ianuarie 2022, O SCRISOARE PIERDUTĂ revine pe scena Sălii „Ion Caramitru” a TNB în integralitatea ei, cu toate ingredientele pe care le aduce în plus ultimul act al acestei savuroase istorii de amor și intrigă politică.
„O scrisoare pierdutăˮ este un spectacol ridicat pe profilul vechii Scrisori, într-o formulă nouă, adăugată și îmbogățitoare, spre liniștea conservatorilor și patima iubitorilor de teatru, spune Horaţiu Mălăele.
O distribuţie de zile mari va da viaţă lumii atât de colorate din scena şi din culisele politichiei româneşti. Alături de: Horațiu Mălăele (Dandanache), Mircea Rusu (Tipătescu), Virgil Ogăşanu (Trahanache), Mihai Constantin (Caţavencu), Marian Râlea (Cetăţeanul turmentat), Raluca Petra (Zoe), Marius Rizea (Farfuridi), Mihai Calotă/Eduard Adam (Brânzovenescu), Marcelo S. Cobzariu (Pristanda), în scenă vor intra numeroși ”cetățeni” și ”polițiști, dar și o fabuloasă orchestră condusă de maestrul acordeonului, Emy Drăgoi. Primele reprezentaţii din 2022 vor avea loc în zilele de 12, 13, 14, 19 şi 20 ianuarie.
De Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie 2022 Teatrul Național „I.L.Caragiale” oferă celor interesați Tururi ghidate gratuite la orele 10.00, 12.00,14.00 și 16.00 (în limita locurilor disponibile, în ordinea înscrierii).
Numărul maxim de vizitatori pentru 1 tur este de 15 persoane.
Înscrierile se pot face începând cu data de 12 ianuarie 2022 între orele 10.00 – 16.00 la telefon 021.314.71.71 (Agenția de bilete a TNB). Punct de întâlnire cu Ionuț Corpaci pentru tururile ghidate: în fața Agenția de bilete din foaierul Sălii „Ion Caramitru” a TNB. Accesul doar pe bază de certificat verde. Purtarea măștii este obligatorie pe tot parcursul vizitei.
Alături de piesele aflate în repertoriul tradiţional, un nou titlu se regăsește, începând cu data de 13 ianuarie 2022, în programul Sălii Studio a TNB: „Efectul razelor Gamma asupra crăițelor lunatice”. Piesa lui Paul Zindel prilejuiește o nouă întâlnire extraordinară cu o mare actriță, Oana Pellea, secondată de Alexandrina Halic, Florina Gleznea, Cristina Casian. Un text a cărui expresivitate, reunind momente de dramă, poezie, umor, sarcasm, auto-ironie, i-a adus autorului său un Premiu Pulitzer în 1971.
Spectacolul vorbește despre tensionata relație dintre generații, despre luarea în derâdere a unei vieți mizere, despre disperarea unei mame care trăiește cu grija zilei de mâine, dar și despre speranță. Spectacolul Marianei Cămărășan extrage poezia din prozaicul unei vieți dure, conferind textului ritm, frenezie, sensibilitate și umor. O piesă-metaforă despre trei „crăițe” expuse celor mai puternice radiații, cele ale vieții: atunci când radiațiile sunt bine dozate, crăițele capătă viață; când radiațiile sunt prea puternice, delicatele flori se ofilesc.
Turneul Teatru Românesc la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău continuă şi în acest an! În seara de 16 ianuarie, pe scena Sălii Studio, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău deschide turneul – ediţia 2022, fiind şi cea de-a 8-a – cu spectacolul „Hamlet în sos picant” de Aldo Nicolaj, regia Alexandru Cozub, cu o singură reprezentaţie.
Alături de aceste noutăţi de program, un repertoriu variat vă aşteaptă în sălile teatrului! Amintim premierele anului 2021, pe care vă invităm cu căldură să nu le scăpaţi din vedere. Acestea au fost: Incognito –Programul Uși deschise pentru toți, Hai, să vorbim despre viață! – Piesa Anului 2020, concurs UNITER, D’ale carnavalului, Stupid Fucking Bird – Programul Uși deschise pentru toți, Kiritza, sau jocul de-a- Spectacol produs de TNB în coproducție cu Fundația Art Production și Gigi Căciuleanu Romania Dance Company cu sprijinul JTI (aniversare 200 de ani de la nașterea lui Alecsandri), Extraordinară viață – Programul 9G la TNB, Noaptea lui Helver – Programul Uși deschise pentru toți.
De remarcat că 3 dintre aceste premiere se datorează programului Uși deschise pentru toți, ceea ce înseamnă că actorii TNB au reușit să compenseze prin inițiativele lor nedorita stagnare a activităților, impusă atât de măsurile epidemiologice, cât și de unele restrângeri bugetare.
Sperăm să revenim curând cu veşti despre primele spectacole intrate în pregătire la Teatrul Naţional din Bucureşti.