Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

VIDEO. Filmul „Ochi de urs”, disponibil gratuit pe platforma Cinepub

Unul dintre cele mai recente filme adăugate în arhiva Cinepub este “Ochi de urs” (1983), regia şi scenariul fiind semnate de Stere Gulea (n. 1943).

Cinematografele din România au fost închise începând cu data de 18 martie a.c. pentru o perioadă nedeterminată, în contextul pandemiei de COVID-19, iubitorii de film au posibilitatea de a se bucura de acasă de numeroase producţii româneşti datorită site-ului cinepub.ro.
 

Este o producţie a Casei de Filme Unu. Din distribuţie fac parte, printre alţii, Dragoş Pâslaru, Sofia Vicoveanca, Daniela Vlădescu, Iosif Stoian şi Valentin Uritescu. Pelicula are la bază nuvela omonimă a lui Mihail Sadoveanu (1880-1961).

Protagonist este pădurarul Culi, profund îndurerat de moartea tinerei sale soţii, Ana. Cu puţin timp înainte de tragicul eveniment, Culi fusese fermecat după ce privise fix în ochii unui urs pe care ar fi trebuit să îl împuşte.

Singur, în cabana sa din mijlocul pădurii, este sfâşiat de frământări interioare, intense stări melancolice şi gânduri negre. În încercarea de a-şi găsi liniştea sufletească, pădurarul pleacă, alături de mama sa, Nana Floarea, spre grota unui pustnic, a cărui înţelepciune era recunoscută de oamenii de zonă.

“De când i-a murit nevasta, şi-a întors faţa de la viaţă”, descrie Floarea starea în care se afla fiul său. Sihastrul îi spune lui Culi că toate nenorocirile care s-au abătut asupra sa sunt cauzate de “boala ochiului de urs”, care a permis Necuratului să pună stăpânire pe inima lui. Salvarea nu poate veni decât prin post, rugăciune şi citirea psalmilor. Acestea îi vor da pădurarului puterea necesară de a se împăca cu el însuşi, dar şi “cu oamenii şi legile lor”.

Călin Căliman, în “Istoria filmului românesc (1897-2000)” (Editura Fundaţiei Culturale Române, Bucureşti, 2000), descrie “Ochi de urs” ca pe “un film polemic, o replică la modalitatea “descriptivă”, evidentă în mai toate peliculele inspirate din opera ilustrului prozator moldovean. ‘Ochi de urs’ este o încercare, nu lipsită de reuşite (portretistice, psihologice, de atmosferă), de a pătrunde în universul mitic al pădurii româneşti”.

Pentru prestaţia sa în rolul lui Culi, Dragoş Pâslaru a obţinut Premiul pentru Cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Film de la Santarem, Portugalia, din 1983, arată cinepub.ro.

Cinepub este o platformă de distribuţie în regim legal a operelor cineaştilor independenţi sau ale celor care fac parte din patrimoniul naţional şi/sau internaţional. Arhiva de film a platformei este accesibilă 24/24, gratuit, în live streaming. În seara fiecărei zi de joi, este postată o peliculă în premieră, potrivit cinepub.ro. 

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv