Inspectorii Direcției Antifraudă din cadrul ANAF au identificat un nou prejudiciu, de peste 2,41 milioane de le,i cauzat bugetului de stat de către o societate cu sediul în județul Ilfov, care desfășoară transport alternativ de persoane prin intermediul platformelor Uber și Bolt.
Potrivit unui comunicat remis luni, controalele efectuate au scos la iveală faptul că, în perioada ianuarie 2023 – iunie 2024, societatea în cauză a obținut venituri în valoare de 5,23 milioane de lei, fără a se înregistra în scopuri de TVA și fără a declara impozitul pe veniturile microîntreprinderilor/impozitul pe profit datorat bugetului general consolidat.
Totodată, societatea utiliza forța de muncă fără întocmirea documentelor legale de angajare pentru aproximativ 120 de angajați, fapt ce are drept consecință neacordarea drepturilor legale ale acestora privind munca prestată, asigurarea de sănătate, dreptul la pensie, șomaj etc.
Astfel, acești angajați nu beneficiază de protecția legală prevăzută de legislația muncii, ceea ce generează atât riscuri pentru sănătatea și siguranța acestora, cât și sancțiuni pentru angajatorul care nu respectă obligațiile legale de înregistrare a contractelor de muncă și contribuțiile aferente.
„Având în vedere aspectele menționate, inspectorii antifraudă au stabilit un prejudiciu în valoare de peste 2,41 milioane de lei, constând în TVA, impozit pe veniturile microîntreprinderilor, impozit pe profit, impozit pe veniturile de natură salarială și contribuții sociale”, se menționează în comunicat.
În cazul unui alt operator economic, care utiliza forța de muncă fără întocmirea documentelor legale de angajare și fără plata contribuțiilor la buget în perioada iulie 2022 – octombrie 2024, prejudiciul este de 3.050.403 lei, conform unui comunicat transmis pe 12 martie.
Iinspectorii au constatat că sumele de bani încasate de la operatorii platformelor online au fost transferate din conturile societății în conturile personale ale administratorului, de unde
ulterior au fost făcute plăți către salariați (șoferi). În vederea recuperării prejudiciului,
au fost sesizate organele de urmărire penală, în conformitate cu prevederile Legii nr.
241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.
La finalul lunii ianuarie, inspectorii ANAF-Antifraudă au identificat un prejudiciu de peste 9,7 milioane de lei cauzat bugetului general consolidat al statului de un singur operator economic din București care activează pe piața de transport alternativ de persoane.
În acest caz, controalele efectuate au scos la iveală faptul că societatea a diminuat TVA de plată către bugetul de stat, prin neînregistrarea în contabilitate a tuturor veniturilor realizate pe platformele de ride-sharing, respectiv prin majorarea în mod artificial a TVA deductibilă, prin înregistrarea ilegală în contabilitate a unor achiziții de combustibili.