AXIONET IoT a câștigat o finanțare europeană în valoare de 26,88 milioane de euro, pentru dezvoltarea a 496 de stații de încărcare a vehiculelor electrice, în 200 de locații din țară.
Compania este fondată și condusă de antreprenorul Gabriel Ioniță, care a transformat-o „într-un jucător de top pe piața locală, având un rol esențial în promovarea soluțiilor inovatoare pentru mobilitatea electrică în România”, porivit comunicatului transmis redacției.
„Ne-am dorit mereu să jucăm un rol important în accelerarea mobilității electrice în România și am urmarit activ această oportunitate de a avea o contribuție semnificativa in piață. Acest proiect este o realizare majoră pentru AXIONET și un pas strategic pentru România în tranziția către un transport sustenabil, eficient din punct de vedere energetic și cu un nivel de emisii scăzut”, a declarat Gabriel Ioniță, director general și fondator AXIONET, companie antreprenorială locală.
Participarea la acest apel de proiecte a fost coordonata de conducerea AXIONET cu sprijinul consultanților KPMG.
Proiectul are ca obiectiv dezvoltarea a 496 de stații de încărcare pentru vehicule electrice, în 200 de locații din întreaga țară, accesibile publicului larg. Acestea sunt concepute pentru a deservi atât vehiculele ușoare, cât și cele de mare tonaj. Astfel, 96 dintre stații vor fi pentru încărcare rapidă, cu putere de 150 kW, iar alte 400 vor dispune de o putere de 350 kW. Proiectul acoperă zone-cheie din România de-a lungul rețelei rutiere TEN-T, stațiile fiind amplasate la cel mult 3 km de ieșiri sau noduri urbane, pentru o accesibilitate optimă. Acesta va îmbunătăți infrastructura de încărcare și va susține obiectivele UE de transport durabil și reducere a emisiilor.
Comisia Europeană, prin intermediul Agenției Executive pentru Clima, Infrastructură și Mediu (CINEA), a declarat eligibilă, recent, finanțarea a 39 de proiecte în valoare totală de 422 milioane de euro, destinate dezvoltării infrastructurii de combustibili alternativi pe rețeaua de transport trans-europeană TEN-T. Printre proiectele selectate, trei provin din România, unul dintre ele fiind cel al AXIONET IoT.
Fondurile vor fi acordate prin Mecanismul destinat infrastructurii pentru combustibili alternativi (AFIF), parte a programului Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF), care susține dezvoltarea unei mobilități sustenabile la nivel european.
Din 2017, Axionet a implementat peste 500 de locații de încărcare în diverse scenarii, de la utilizare privată și industrială pentru testare, până la flote electrice și încărcare publică. Compania pregătește o extindere semnificativă a rețelei, consolidându-și poziția pe piață. Majoritatea punctelor sale de încărcare sunt din categoria Fast Charge. Axionet oferă și o gamă completă de soluții si servicii pentru monitorizare la distanță, localizare, prevenție și raportare a vehiculelor și utilajelor, soluții și servicii de IoT precum si solutii si servicii de energie verde.