Începând de marți, 10 iunie, se instituie restricții auto timp de 3 ani în centrul Capitalei, pentru refacerea Planșeului Unirii, care este vechi de aproape 100 de ani.
Amintim că autorizația de construire a fost semnată de Nicușor Dan în ultima sa zi de mandat de primar general al Capitalei.
Astfel, circulația pe Splaiul Independenței, între Piața Națiunile Unite și Piața Unirii, va fi restricționată.
„Începem refacerea Planșeului Unirii! Primele în zone în care vom lucra sunt cea din fața hanului lui Manuc și Parcul Unirii. În perioada lucrărilor, circulația pe Splaiul Independenței, între Piața Națiunile Unite și Piața Unirii, este restricționată, cu excepția riveranilor”, a anunțat primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, care a postat și un clip video în acest sens.
Rute ocolitoare:
• dinspre Corneliu Coposu și Universitate – drum provizoriu prin Parcul Unirii;
• de pe Calea Victoriei va fi traseul: Națiunile Unite – Palatul Parlamentului – Bulevardul Unirii;
• dinspre Eroilor – se face dreapta pe Bulevardul Libertății, apoi stânga pe Bulevardul Unirii.
Potrivit autorizației de construire, lucrările vor fi refăcute Planșeul Unirii și structura cuvei Râului Dâmbovița, vor fi înlocuite rețelele edilitare, semnalizarea și marcajele rutiere. Vor fi realizate drumuri temporare și sistematizări pe verticală. De asemenea, vor fi regenerate spațiile publice din Piața Unirii, cu instalații de irigații și intervenții temporare asupra fântânilor arteziene.
Lucrările vor fi împărțite în patru zone distincte: porțiunea din fața Hanului lui Manuc, cea din parcul aflat în fața Magazinului Unirea, cea din zona fântânilor și cea dinspre Pasajul Unirii.
Parcul din fața Magazinului Unirea va fi împrejmuit, vor fi transplantați copacii, o parte vor fi relocați, alții defrișați, urmând să fie sădiți alții, în compensare.
Pentru refacerea planșeului, în ambele etape de lucru constructorii vor începe cu desfacerea, înlăturarea grinzilor, a stâlpilor vechi și înlocuirea acestora cu elemente noi.
Odată cu această lucrare, se va uni linia de tramvai care vine de la Sfânta Vineri cu cea existentă la baza Dealului Mitropoliei. „Vom reuși să facem această joncțiune dintre cele două axe ale Bucureștiului, lucru care este imposibil astăzi, întrucât structura pe care s-ar sprijini liniile de tramvai nu duce greutatea nici a șinelor și nici a tramvaiului”, a explicat primarul Băluță, care a estimat că lucrările la Planșeul Unirii, pasaj și pentru tramvai vor dura circa trei ani.