Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

GREVĂ în Educație: Profesorii resping voucherele sociale transformate de Guvern în „prime” / POLITICĂ: Ciucă a anunțat că nu își mai depune mandatul de premier / Rotativa se amână sub pretextul grevei în Educație / Motivul real este că trocul PNL-PSD este în aer / 

Breaking News:

Ucraina a devenit a 3-a destinaţie mondială pentru armament; importurile în Europa s-au dublat

Ucraina a devenit a treia destinaţie mondială pentru armament (după Qatar şi India), iar pentru aceasta, importurile s-au dublat în Europa, anul trecut, de când Rusia a declanșat războiul.

Astfel, Ucraina a concentrat 31% din importurile de armament în Europa şi 8% din comerţul mondial, potrivit datelor comunicate de Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) din Stockholm, în aportul său anual publicat luni, notează AFP.

Concret, importurile Kievului, inclusiv donaţiile occidentale, au crescut de peste 60 de ori, în 2022.

În majoritate echipamente de ocazie, livrările către Ucraina includ mai ales aproximativ 230 de piese de artilerie americană, 280 de vehicule blindate poloneze sau peste 7.000 de rachete antitanc britanice şi sisteme antiaeriene, noi de această dată, listează SIPRI.

Pentru a întocmi clasamentul său privind comerţul mondial cu arme, institutul preferă unităţile de valoare care îi sunt specifice, mai degrabă decât dolari sau euro.

Dacă este greu de cuantificat din cauza opacităţii multor contracte, comerţul mondial cu armament depăşeşte 100 de miliarde de dolari anual, potrivit experţilor. Pentru o sumă totală de cheltuieli militare care a depăşit pentru prima dată 2.000 de miliarde de dolari în 2021, potrivit SIPRI.

În ultimii 5 ani (2018-2022), perioadă favorizată de SIPRI pentru a identifica tendinţele, importurile europene au crescut cu 47% faţă de cei cinci ani anteriori, în timp ce comerţul mondial a scăzut cu 5%.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv