Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

POLITICĂ: Orban a amânat pentru marți ședința de Guvern pentru pachetele de legi pe care își va asuma răspunderea / 

Breaking News:
 
Restanțele salariale rămân în continuare neplătite

Sindicate: Birchall că e interesată mai mult de actualizarea normei de hrană a deținuților

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FNASP) “salută faptul că Ministerul Justiției este foarte atent la respectarea obligațiilor legale față de infractori”, după cum rezultă din recentele precizări pe marginea proiectului referitor la actualizarea normei de hrană a deținuților, dar îi amintesc ministrului Ana Birchall faptul că “și obligațiile legale față de justițiabili, victimele infracțiunilor și personalul din justiție, probațiune și penitenciare trebuie respectate la fel de scrupulos”.

Iată precizările FNASP:

„Din păcate la acest capitol lucrurile nu stau la fel de bine și trebuie reamintite câteva restanțe.

Justițiabilul, plătitor de impozite și alegător, are dreptul la o justiție funcțională, iar în acest sens sunt multe de făcut. Infrastructura instituțională și legală a justițieiu este extrem de fragilă și aici ar fi interesat de văzut ce planuri are ministrul Birchall pentru a schimba situația.

Plata orelor suplimentare restante și nerecuperate de către personalul din penitenciare, este de asemea o obligație legală. Miniesterul Justiției ignoră de ani buni solicitarea de a-și plăti datoria după cum ignoră și obligația asumată  de a debloca proceduriler de resurse umane din penitenciare, în acest din urmă caz acționând chiar împotriva legii.

Ministerul Justiției a achiesat la soluția adoptării unui Statut al polițiștilor de penitenciare care include prevederi declarate neconstituționale referitoare la organizarea concursurilor de ocupare a funcțiilor vacante și nu se grăbește să intre în legalitate.

Condițiile orespunzătoare din penitenciare sunt o altă obligație legală. Nici aici Ministerul Justiției nu se grăbește să respecte legea. Majoritatea penitenciarelor sunt necorespunzătoare pentru deținuți, nu și pentru personal. În pofida angajamentelor publice, bugetul pentru investiții a fost redus constant în ultimii 3 ani.

Printr-o lege extrem de dubioasă, aproximativ 20.000 de deținuți – criminali, tâlhari, violatori, hoți – au beneficiat de grațierea mascată a 1/5 din pedeapsă. Nici aici ministerul Justiției n-a făcut nimic pentru a se asigura că aceștia nu se vor întoarce încurajați de clemența guvernanților.

Dacă proiecte pentru favorizarea infractorilor au tot fost, în ceea ce privește protecția victimelor nici măcar obligațiile impuse de Uniunea Europeană nu le respectă Ministerul Justiției. După mai bine de 4 ani de la expirarea termenului de implementare, România încă nu are un cadru legal și instituțional pentru asistența victimelor infracțiunilor.

Lista obligațiilor pe care Ministerul Justiției nu se grăbește sau uită să le respecte e mai lungă, intenția nu este de a face un rechizitoriu. Ne facem însă datoria de a reaminti unui alt ministru al justiției că siguranța cetățeanului trebuie să fie în centrul strategiei pentru justiție, nicidecum politicieni cu probleme penale ori infractori de drept comun”.

157 Shares