Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:
Crimele lui Iliescu și complicii din 1990 au rămas nepedepsite

30 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie. Dosarul, retrimis procurorilor: „Au încălcat dreptul la apărare al inculpaţilor”

Sâmbătă se împlinesc 30 de ani de la Mineriada din 1990, când minerii au fost chemați pentru a ajuta forţele de ordine să reprime mitingurile de protest din Piaţa Universităţii împotriva preşedintelui Ion Iliescu (PSD), care începuseră în 22 aprilie, la 4 luni de la Revoluția din Decembrie 1989.

Astfel, zilele de 14 şi 15 iunie 1990 au fost marcate de venirea minerilor din Valea Jiului în Bucureşti, pe care preşedintele Iliescu i-a îndemnat să ocupe şi să cureţe Piaţa Univesităţii.

Manifestanţii au fost bătuţi de către mineri, fiind devastate Universitatea, Institutul de Arhitectură, sediile unor ziare şi reviste independente (ex: „România Liberă”, „Dreptatea”, „Baricada”) şi a unor partide politice de opoziţie (PNL, PNŢCD).

De asemenea, forţele de ordine au recurs la arestări, în timp ce opinia publică internaţională şi lideri din întreaga lume au cerut conducerii de la Bucureşti să pună capăt represiunii din Piaţă.

Înainte de plecarea minerilor din Bucureşti, Ion Iliescu le-a mulţumit acestora pentru restabilirea ordinii în Capitală.

Rechizitoriul, considerat NUL

Dosarul „Mineriada din 13-15 iunie 1990″, redeschis în anul 2017, în urma unei decizii a CEDO, a fost trimis în judecată în urmă cu fix trei ani.

La 2 ani de la trimiterea în judecată, dosarul “Mineriada” este returnat procurorilor. ÎCCJ consideră NUL rechizitoriul

După doi ani, în luna mai 2019, judecătorul Constantin Epure Camera preliminară a Instanței Supreme, a declarat NUL rechizitoriul și l-a returnat procurorilor militari.

Mărieș: Judecătorul ne-a ținut un an și jumătate să ne spună că rechizitoriul Mineriadei e de aruncat la gunoi

Anul acesta, în 18 februarie, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) a contestat decizia judecătorului Epure.

„În cauza cunoscută generic sub denumirea „Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990’, la data de 14 februarie, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (structura competentă în acest moment) a declarat contestaţie împotriva Încheierii 192 pronunţată la 8 mai 2019 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, cu privire la inculpaţii: Iliescu Ion, Roman Petre, Voiculescu Gelu Voican, Măgureanu Virgil, Florescu Mugurel Cristian, Dumitrescu Emil, Ionescu Cazimir Benedict, Sârbu Adrian, Cozma Miron, Drella Matei, Burlec Plăieş Cornel, Dobrinoiu Vasile, Peter Petre şi Ghinescu Alexandru”, a precizat SIIJ, înt-un comunicat.

Competenţa de formulare a apelului i-a revenit Secţiei Speciale întrucât unul dintre inculpaţi, Mugurel Florescu, a fost procuror militar, fost şef al Direcţiei parchetelor militare din cadrul Parchetului general.

Motivarea deciziei de retrimitere spre refacere a anchetei a fost publicată după 9 luni, deşi Codul de procedură penală prevede un termen de 30 de zile. (Vezi motivarea la finalul articolului)

Judecătorul Epure susține că rechizitoriul ar fi lipsit de claritate, probele ar fi fost administrate cu încălcarea procedurii și a dreptului la apărare al inculpaţilor. 

13 inculpați, acuzați de infracțiuni contra umanității

Toți cei 13 sunt acuzați de infracțiuni contra umanității, fapte pedepsite cu închisoare pe viață sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani.

Toate aceste greşeli ar fi avut loc în perioada 2005-2007, când de anchetă s-a ocupat generalul Dan Voinea, care între timp s-a pensionat.

Procurorii care au semnat rechizitoriul în 2017, printre care generalii Gheorghe Cosneanu şi Ion Alexandru (între timp pensionaţi şi ei), nu au sesizat şi remediat erorile din dosarul trimis spre judecare în același an.

În motivare, judecătorul Epure arată că procurorii militari trebuie să refacă toată ancheta, cu respectarea dreptului la apărare.

Download (PDF, 7.44MB)

1K Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv