În fiecare an, la 9 mai, este sărbătorită Ziua Europei, o zi dedicată păcii şi unităţii în Europa.

În urmă cu 73 de ani, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman (1948-1952), propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, evitând astfel izbucnirea unui nou conflict militar între naţiunile Europei, potrivit site-ului https://european-union.europa.eu/.

Propunerea, cunoscută sub numele de „Declaraţia Schuman“, este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Preşedintele Klaus Iohannis  a transmis pe Twitter un mesaj în care arată, printre altele, că România este „un stat membru matur şi responsabil, cu un profil european solid şi credibil, recunoscut şi apreciat de partenerii noştri. Interiorizând aceste repere, am încredere că sprijinul cetăţenilor români pentru Uniunea Europeană şi pentru valorile fundamentale europene va rămâne de neclintit”.

„Europa, ca simbol al valorilor păcii, libertății, democrației și drepturilor omului, are astăzi, când ne confruntăm la nivel global cu multiple provocări, un rol cu atât mai important. Europa în care trăim, Europa noastră, la care generații întregi au aspirat și pentru care au luptat, nu este un bun câștigat. Trebuie cu toții să o protejăm, continuu. Protejând Europa, ne protejăm pe noi, securitatea și prosperitatea noastră. Soluțiile europene pentru provocările actuale sunt soluții pentru viitorul cetățenilor noștri, iar țara noastră are capacitatea de a contribui substanțial, în continuare, la realizarea acestor obiective comune. Suntem un stat membru matur și responsabil, cu un profil solid și credibil, recunoscut și apreciat de partenerii noștri. Interiorizând aceste repere, am încredere că sprijinul românilor pentru Uniunea Europeană și pentru valorile fundamentale europene va rămâne de neclintit. La mulți ani, Europa! La mulți ani, România în Uniunea Europeană! ”, a scris el și pe Facebook.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version