Reprezentanții Ministerului Apărării Naționale anunță că s-a semnat contractul prin care Armata Română își asumă posibilitatea de a cumpăra sisteme de rachete HIMARS în valoare totală de 1,5 miliarde de dolari.

Este vorba despre trei sistem de rachete sol-sol cu bătaie mare. Fiecare sistem are câte 18 instalații de lansare și există posibilitatea de lovire a unor ținte terestre, de suprafață sau punctuale, la o distanță de până la 300 de kilometri.

Acest lucru este posibil prin utilizarea unor muniții inteligente ghidate prin GPS și sistem inerțial.

“În prezența secretarului de stat Mircea Dușa și a șefului Statului Major al Apărării, general Nicolae Ciucă, la sediul Ministerului Apărării Naționale a fost finalizată, luni, procedura legală de achiziție a primelor trei sisteme de rachete HIMARS, prin semnarea scrisorii de ofertă și acceptare (Letter of Offer and Acceptance – LOA) specifică Programului Foreign Military Sales – FMS.

Achiziția sistemelor de rachete HIMARS constituie pentru România un interes esențial de securitate, deoarece prin realizarea acestei capabilități se asigură întărirea securității naționale și regionale, acest demers contribuind totodată în mod semnificativ la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii.

Armata a ales sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare de tip HIMARS pentru că este singurul sistem lansator multiplu de rachete din NATO care poate lovi ținte până la 300 Km, cu posibilitatea de creștere a acesteia în viitor.

Totodată, sistemul HIMARS este interoperabil cu echipamentele țărilor NATO și este un sistem care și-a dovedit maturitatea operațională în conflicte reale – combat proven.

Având în vedere angajamentul României la NATO și rezultatele fundamentărilor întocmite la nivelul Ministerului Apărării Naționale, realizarea interesului esențial de securitate pentru statul român se poate realiza numai prin efectuarea achiziției a trei sisteme (batalioane) cu câte 18 instalații de lansare fiecare, incluzând muniția, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanță, echipamente criptografice și cu regim special, precum și a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare de la Guvernul Statelor Unite.

Sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare angajează ținte de suprafață sau punctuale în adâncimea dispozitivului inamicului la distanțe de până la 300 Km, folosind muniții inteligente ghidate prin GPS și prin sistem inerțial în toate mediile operaționale.

Pentru dislocare rapidă dintr-un raion în altul, sistemul asigură mobilitate sporită, atât pe șosea sau pe drumuri amenajate cât și pe teren frământat. De asemenea, sistemul permite transportul aerian cu aeronavele proprii sau ale Alianței Nord Atlantice.

În momentul actual, forțele armate române au în înzestrare aruncătoare de proiectile reactive nedirijate cal. 122 mm și lansatoare multiple de rachete multiple LAROM, care pot lansa atât proiectile reactive nedirijate cal. 122 mm – GRAD cât și rachete cal. 160 mm cu submuniții LAR MK-4, ce nu sunt standard NATO.

Sistemele multiple de rachete aflate în dotare prezintă limitări privind combaterea țintelor la distanțe peste 45Km și pot lansa numai proiectile reactive nedirijate, cu o împrăștiere ridicată la țintă. Acestea nu pot combate ținte punctuale și tinte situate la distanțe mai mari de 45 de Km.

Dispozitivul lansator de rachete cu înaltă mobilitate (HIMARS) este un sistem de artilerie reactivă, cu lansatoarele montate pe camioane, cu câte sase rachete de 227mm M270 sau cu o singură rachetă MGM-140 ATACMS.

Sistemul a intrat în dotarea forțelor americane în 2005 și de atunci a mai fost achiziționat de Singapore, Iordania și Emiratele Arabe Unite”, este mesajul transmis de reprezentanții MApN.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version