Absent de mai mulți ani din viața publică, Regele Mihai (95 ani) a decis să se retragă definitiv, în favoarea Principesei Margareta, după diagnostice medicale sumbre: carcinom epidermoid metastazant și leucemie cronică.

regele-mihai

Consiliul Regal s-a întrunit în a cincea sesiune, marți 1 și miercuri 2 martie 2016, reunit la cererea Majestății Sale Regelui, la Morges, în Elveția. Consiliul Regal a luat notă de starea de sănătate a Majestății Sale care a fost supus unei intervenții chirurgicale. Diagnosticul este de carcinom mestanazant și leucemie cronică. Consiliul Regal a luat notă de starea de sănătate a Majestății Sale care a fost suspus recent unei intervenții chirurgicale. Diagnosticele puse de echipa medicală sunt: carcinom epidermoid metastazant și leucemie cronică.

Regele Mihai I a decis să transmită următorul mesaj:

În ultimele săptămâni, am primit vestea unui serios diagnostic medical. Această situaţie vine în anul în care Familia şi Ţara sărbătoresc 150 de ani de la fondarea Dinastiei şi a Statului Român modern.

Sunt sigur că fiica mea, Margareta, Custodele Coroanei, va găsi înţelepciunea şi forţa de a mă reprezenta şi de a duce la îndeplinire toate acţiunile mele publice.

Am cerut Consiliului Regal să-şi continue menirea şi să prezinte sfatul său Custodelui Coroanei”.

regele Mihai_I_of_Romania

Biografie

Mihai I s-a născut pe 25 octombrie 1921 și a urcat prima dată pe tron la 6 ani, în 20 iulie 1927, după moartea bunicului său, Ferdinand, şi în urma renunţarii la tron a lui Carol al II-lea (decembrie 1925). A fost detronat de tatăl său după doar trei ani, în 8 iunie 1930.

Un deceniu mai târziu, după abdicarea lui Carol al II-lea, a redevenit suveran al României, între anii 6 septembrie 1940 – 30 decembrie 1947.

La 10 mai 1941, de Ziua Naţională a României, prin decret semnat de Ion Antonescu, a fost înălţat la gradul de mareşal, bastonul fiindu-i înmânat de conducătorul statului.

Trei ani mai târziu, în 23 august 1944, a organizat arestarea lui Antonescu (condamnat la moarte), după colaborarea României cu Germania în al Doilea Război Mondial şi după ce forţele sovietice au intrat în România.

Pe 6 martie 1945 a numit un guvern pro-sovietic dominat de Partidul Comunist Român, la presiunile Uniunii Sovietice. Prim-ministru fost numit Petru Groza.

Decorat de Stalin

În iulie 1945, Stalin l-a decorat pe Mihai cu Ordinul Victoria pentru curajul personal dovedit în răsturnarea lui Antonescu, pentru stoparea războiului contra Aliaţilor, cât şi în semn de recunoştinţă pentru ordinul de încetare a focului emis de Rege în lovitura de stat, ordin care a grăbit avansul Armatei Roşii.

Între august 1945 şi ianuarie 1946, prin ceea ce s-a numit mai târziu „greva regală”, a încercat, fără succes, să se opună guvernului comunist al lui Petru Groza, refuzând să-i semneze decretele. La presiuni sovietice, britanice şi americane, a renunţat în cele din urmă la opoziţia sa faţă de guvernul comunist, încetând să-i mai ceară demisia. În noiembrie 1947, a călătorit la Londra la nunta viitoarei Regine Elisabeta a II-a, ocazie cu care a cunoscut-o pe Prinţesa Ana de Bourbon-Parma, care urma să-i devină soţie.

A abdicat în 30 decembrie 1947

A fost obligat să abdice în 30 decembrie 1947 şi s-a exilat în Versoix (Elveţia). În martie 1948 a denunţat abdicarea ca fiind smulsă cu forţa şi ilegală. Nu i s-a mai permis însă revenirea în țară până în 1997.

În iunie 1948 s-a căsătorit cu Prinţesa Ana de Bourbon-Parma, cunoscută şi sub numele de Regina Ana a României. Au împreună 5 fiice.

Tot în 1948, autorităţile române comuniste i-au retras cetăţenia română. A locuit în Marea Britanie şi apoi în Elveţia.

Regimul Iliescu i-a interzis să intre în țară

După 1989 a încercat să vină în România dar regimul iliescu nu i-a permis. Avionul cu care a sosit pe Otopeni a fost nevoit să se întoarcă.

Abia în 1992 noul guvern român i-a permis Regelui Mihai să revină în ţară pentru sărbătorile de Paşte.

În 1997, după înfrângerea electorală a lui Iliescu de către preşedintele Emil Constantinescu, Mihai a obținut cetăţenia română şi i s-a permis din nou să viziteze ţara.

Familia regală a redobândit în timpul Guvernului Tăriceanu o mare parte din avere.

La 25 octombrie 2011, pentru prima dată de la abdicare, Regele mihai a fost invitat să susţină un discurs în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului.

Este singurul şef de stat rămas în viață din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version