Ministrul Justiției, Raluca Prună, se întâlnește, marți, cu cei patru candidați înscriși în cursa pentru funcția de procuror general al României: Gheorghe Ivan – procuror la Parchetul General, Oana Schmidt-Hăineală – procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov și membru în CSM, Augustin Lazăr – procuror-șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia și Codruț Olaru – adjunct al procurorului general interimar Bogdan Licu.

pruna

După intervievarea candidaților, în 23 martie ministrul Justiției va face alegerea și va trimite propunerea la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru avizare.

Potrivit calendarului, după încheierea procedurilor de la CSM, propunerea Ralucăi Prună va fi transmisă președintelui Klaus Iohannis, până în 22 aprilie.

Numirea în funcția de procuror general se face, așadar, peste o lună, pentru o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Potrivit unor surse, șansele cele mai mari le are Codruț Olaru. 

Informații despre candidați, AICI.

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a demisionat din funcție în 2 februarie, după ce DNA a făcut public faptul că acesta a folosit ilegal coloana oficială.

Inițial, Niţu a tăcut mâlc 3 zile apoi a transmis un comunicat de presă în care a anunţat că nu demisionează deoarece are datoria să se asigure că Ministerul Public îşi desfăşoară activitatea în condiţii normale.

După 8 zile însă, Nițu a cedat presiunilor presei și ministrului Prună, anunțând, într-un comunicat, că a făcut gestul de onoare.

Gabriel Oprea, cel care l-a atras în acest scandal punându-i la dispoziţie escorta la care au dreptul numai preşedintele ţării, premierul şi şefii celor două Camere ale Parlamentului, fusese deja pus oficial sub acuzarea de abuz în serviciu.

Ulterior demisiei, în 9 februarie, Nițu a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA, pentru complicitate la abuz în serviciu.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version