Săptămâna începe cu caniculă în sudul și estul țării, care vor persista până joi inclusiv, dar meteorologii au emis și o alertă Cod Galben de ploi torențiale, valabilă luni până la ora 21.00 în 10 județe integral și două parțial din jumătatea de est.

foto Jean Mihai Pîlșu

Potrivit ANM, disconfortul termic va fi în creștere în regiunile sudice și estice, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități.

Va fi caniculă, marți (4 iulie) pe arii restrânse în Lunca Dunării și în Bărăgan, iar miercuri și joi (5 și 6 iulie) în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei și în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade.

În sudul și estul Munteniei și în vestul Dobrogei, pe arii restrânse, se va atinge pragul critic al disconfortului termic și în după-amiaza zilei de luni.

În schimb, în centrul, estul și sud-estul țării vor fi înnorări după-amiaza și seara. Cantitățile de apă vor depăși 25 de l/mp, iar izolat va fi grindină. Acici, tTmperaturile maxime se vor încadra între 24 și 33 de grade.

Cod Galben, între orele 12.00-21.00: În Carpații Orientali și de Curbură, în sudul Moldovei, nordul Munteniei și în Dobrogea, vor fi  averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55…60 km/h), izolat vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

În Capitală , temperatura maxima va urca până la 32 de grade, iar spre seară este posibil să apară și câțiva nori de ploaie trecătoare.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version