În mod normal, Carmen Dan ar fi trebuit să discute cu șeful ei de la Guvern și să se pună de acord asupra demiterii și persoanei ce va fi împuternicită, dar nu s-a întâmplat așa. Vom vedea dacă Tudose acceptă omul lui Dragnea de la DGA! În plus, DGPI (fosta Doi și-un sfert) nu știa nimic despre polițistul pedofil și protejarea lui de către Vornicu!

Ministrul de Interne, Carmen Dan, i-a transmis marți premierului Mihai Tudose solicitarea de demitere a șefului Poliției Române, comisar-șef Bogdan Despescu, și împuternicirea în această funcție, pentru o perioadă de 6 luni, a șefului Direcției Generale Anticorupție (DGA) – aflată în cadrul MAI -, chestor principal de poliţie Cătălin Ioniță.

Despescu a fost criticat de ministrul de interne că nu a furnizat nici Ministerului de Interne, nici opiniei publice datele principale despre polițistul pedofil.

Totodată, Carmen Dan cere capul șefului Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei, comisarul-şef Radu Gavriş: “Aştept ca şeful Serviciului Omoruri să facă un pas în spate. Aşa cum aştept ca şeful de la Control Intern din Brigada Rutieră a facă un pas în spate”.

Ministrul de Interne și-a exprimat nemulțumirea că șeful Poliției Române, comisar-șef Bogdan Despescu, l-a eliberat din funcție pe șeful direct al polițistului pedofil,  comisar Emanuel Rene Vornicu de la Brigada Rutieră București, “până la clarificarea situației de fapt”.

Carmen Dan a afirmat că este total nemulţumită de lipsa de asumare din sistem după cazul poliţistului identificat ca fiind autorul actelor de hărţuire sexuală asupra unor copii.

“Am cerut clarificări de la conducerea Poliţiei Române. Am constatat că a făcut o informare prin purtătorul de cuvânt. (…) Până acum, nimeni dintre șefii acestui polițist nu și-a asumat răspunderea, deși era suspect de astfel de fapte încă din anul 2009. Cu greu a fost demis șeful agentului, care îl ținea ca șofer deși figura pe statul de plată ca agent operativ dintre şefii acestui poliţist nu a înţeles să-şi asume o responsabilitate”, a spus ministrul. 
“Superficialitatea testărilor a făcut să existe în sistem oameni cu devieri comportamentale. (…) Mă declar total nemulţumită de explicaţiile primite. Nu am văzut pe nimeni dintre cei care ocupă funcţii să iasă public. (…) A lipsit răspunsul la întrebarea cum de nimeni dintre cei care aveau atribuţii nu a ştiut de aceste devieri comportamentale. (…) Probabil este un caz izolat, dar cu repetiţii. (…) Informaţia primară a fost raportată cu întârziere ministrului. Să avem curajul de a ne asuma că avem probleme în sistem. (…) Explicaţiile de aseară le apreciez lacunare”, a adăugat Carmen Dan. 

Ministrul de Interne a mai spus că la audieri a reieşit că este posibil ca pedofilul să fi comis în mod repetat faptele, deşi dosarele au rămas până acum cu autor necunoscut.

“Am înţeles că nimeni dintre şefi nu a înţeles să îşi asume o responsabilitate, deşi acesta era suspect încă din 2009, a fost menţinut în Poliţie. (…) ce s-a întâmplat cu cazul din 2015, care a mers la Parchetul Judecătoriei Sectorului 5 şi apoi la Serviciul de Control Intern al Brigăzii Rutiere? De atunci s-a stat cu o lucrare, iar între timp acesta avea şi activitate operativă, ultima amendă fiind cea din luna decembrie”, a mai spus ministrul de Interne.

Aceasta a precizat că este greu de înţeles cum nimeni din proximitatea poliţistului nu a ştiut de devierile sale comportamentale.

“I-am cerut domnului Despescu să aibă discuţii cu domnul Gavriş, de la Serviciul Omoruri. Aflăm că cel din 2009 s-a prescris. Explicaţiile de aseară le apreciez lacunare”, a mai spus Carmen Dan.
Bogdan Despescu
Despescu, numit de Cioloș la propunerea lui Tobă

Chestorul Bogdan Despescu a fost numit şef al Poliţiei Române în decembrie 2015, în locul lui Petre Tobă – care l-a și propus în funcție, el devenind ministru de Interne -, imediat după instalarea Guvernului Cioloș.

În vârstă de 45 de ani, este originar din oraşul Nehoiu, jud. Buzău, este căsătorit şi are un copil.

Despescu a absolvit Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” în anul 1995 şi are doctorat în domeniul Ordine Publică şi Siguranţă Naţională. 

A ocupat diferite funcţii în inspectoratelor de poliţie ale judeţelor Buzău, Prahova (2011-2012) şi Constanţa (2014-2015).

Cătălin Ioniță
Ioniță de la DGA, numit și el în timpul Guvernului Cioloș

Comisarul-şef Cătălin Ioniţă a fost împuternicit la 1 aprilie 2016 să conducă Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) din Ministerul Afacerilor Interne (MAI). 

Numirea s-a făcut dupăce șeful de atunci al DGA, Jănică Arion-Ţignănaş, a cerut pensionarea, împreună cu unul dintre adjuncţii săi, chestorul Genu-Eduard Radu.

Astfel, Ioniță a venit “la pachet” cu adjunctul său, comisarul-şef Constantin Preoteasa – care i-a fost până atunci, adjunct la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, pe care actualul șef al DGA o conducea.

Mai multe date, în CV:

Download (PDF, Unknown)

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version