Fără a fi terminată, Catedrala Mântuirii Neamului va fi sfinţită “la roșu” pe răspunderea Patriarhiei, în lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, ce nu poate fi obţinută decât după recepţia lucrării.

Edificiul, care a costat 105 milioane de euro, este construit 95%, după ce lucrările au început în urmă cu 8 ani, în 2010. După sfințire, urmează ca pereții exteriori să fie tencuiți și îmbrăcați în piatră deschisă la culoare și să se monteze cupolele.

“Între Patriarhie şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a fost o informare făcută cu privire la faptul că se va întâmpla un eveniment, iar Inspectoratul a comunicat faptul că a luat la cunoştinţă şi că, având în vedere că este o clădire la care nu este terminată recepţia, organizatorul evenimentului îşi asumă întreaga resposabilitate pentru toate tipurile de evenimente care se pot întâmpla. Noi le-am dat un set de reguli şi măsuri şi le-am spus că evenimentul se organizează pe propria răspundere. În continuare, ei vor organiza evenimentul”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU Bucureşti-Ilfov.

Așa va arăta la final catedrala
Legea prevede amenzi între 2.500 – 5.000 lei

Legea 307/2006 prevede faptul că punerea în funcţiune a clădirilor fără obţinerea avizului sau a autorizaţiei la incendiu se amendează cu sume între 2.500 şi 5.000 de lei.

“Este aceeaşi situaţie ca la Arena Naţională, au fost organizate acolo evenimente cu asumare şi s-au dat amenzi”, a mai spus Daniel Vasile.

Ceremonia de sfințire, la care sunt aşteptaţi peste 30.000 de oameni va avea loc duminică, începând cu ora 9.00.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri, printr-o scrisoare transmisă patriarhului Daniel, că nu va participa, deoarece se va afla la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European pe tema Brexit.

Catedrala Mântuirii Neamului interior
ISU va amplasa un dispozitiv de intervenţie

ISU va organiza un dispozitiv de intervenţie, pentru orice eventualitate, având în vedere că sunt așteptați să vină atât de mulți oameni.

“Având în vedere evenimentul, Patriarhia a notificat şi Jandarmeria, toate evenimentele cu grad ridicat de risc sunt gestionate de Jandarmerie. Jandarmeria a solicitat ISU să realizeze un dispozitiv de intervenţie şi să fie prezentă în dispozitiv în ziua de duminică, între anumite intervale orare. Noi o să avem un dispozitiv de intervenţie, cu maşini de stingere, ambulanţe SMURD, având în vedere numărul ridicat de participanţi”, a precizat Daniel Vasile.

Reprezentanții Patriarhiei au anunțat că acum vor fi sfințite altarul și catapeteasma, iar peste 3 ani va avea loc o altă sfințire – cea completă.

Circulație blocată în centrul Capitalei

Circulația rutieră va fi restricționată duminică în centrul Capitalei, de la ora 6.00 la 20.00, gradual, pe următoarele artere:

  • banda I și II de circulație de pe Splaiul Independenței, tronsonul cuprins între Pod Operă și Pod Națiunile Unite, sensul de mers dinspre Pod Operă către Pod Națiunile Unite;
  • Bd. Libertății, segmentul cuprins între Splaiul Independenței și Rond Coșbuc;
  • Bd. Unirii, tronsonul cuprins între Bd. I.C. Brătianu până la intersecția cu Bd. Libertății;
  • Bd. Națiunile Unite;
  • Bd. Tudor Vladimirescu, tronsonul cuprins între Calea 13 Septembrie și Calea Rahovei.

Totodată, pentru afluirea și defluirea  persoanelor participante, se va restricționa traficul rutier și pe următoarele segmente:

  • Str. Izvor;
  • Str. B.P. Hașdeu;
  • Calea 13 Septembrie, tronsonul între str. Tudor Vladimirescu și Bd. Libertății.

“Întrucât se preconizează participarea a aproximativ 30 mii de persoane, din care un număr semnificativ va ajunge în București, între orele 06.00 – 09.00, cu aproximativ 700 de autocare, parcarea acestora se va realiza, gradual, pe arterele menționate mai sus”, precizează Brigada Rutieră.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version