CCR a respins joi, ca neîntemeiată, sesizarea de neconstituționalitate depusă de președintele Klaus Iohannis pe modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judecătorească.

Aflat la Bruxelles la Summitul NATO, șeful statului a spus, întrebat de jurnaliștii români ce va face, deoarece nu mai are cale de atac:

“Ceea ce pot să fac este scris în Constituție”.

Iohannis a repetat de câteva ori acest lucru, refuzând să dea explicații.

În sesizarea de neconstituținalitate transmisă Curții pe 28 iunie, Klaus Iohannis precizează că legea de modificare a Legii 304/2004 a fost adoptată de majoritatea parlamentară PAS+ALDE, cu sprijinul UDMR, înainte de Crăciun, “cu încălcarea dispoziţiilor art. 77 alin. (2), art. 64 şi 147 alin. (4) din Constituţie” și cu “încălcarea principiilor ce decurg din prevederile art. 1 alin. (4) şi (5) şi ale art. 61 alin. (1) coroborate cu cele ale art. 80 alin. (2) din Constituţie.

Motivele de reexaminare, structurate în 19 puncte şi dezvoltate pe 27 de pagini, vizau atât aspecte ce ţin de necesitatea reglementării ori de modul în care dispoziţiile nou introduse se integrează în sistemul normativ, cât şi respectarea normelor de tehnică legislativă de natură să asigure coerenţa actului normativ.

Dar iată că judecătorii CCR au decis că sesizarea președintelui este neîntemeiată.

Iohannis nu mai are altă cale de atac, deoarece a retrimis deja o dată actul normativ, spre revizuire, Parlamentului.

Doar dacă între timp nu a mai găsit vreo neregulă în lege. Astfel, el este obligat să o promulge peste 20 de zile de la publicarea motivării CCR.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version