Curtea Constituţională a României (CCR) va dezbate pe 19 aprilie noile sesizări privind modificările aduse de Parlament legilor Justiţiei – , după ce judecătorii Curții au declarat parțial neconstituționale modificările adoptate de Parlament în decembrie 2017 la toate cele trei legi: Legea nr 303/2004 privind statutul magistraților, Legea 304/2004 privind organizarea judecătorească și Legea 3017 privind funcționarea CSM.

sursă foto Ziua de constanța

Cum însă majoritatea parlamentară PSD-ALDE, cu sprijinul UDMR, au modificat și alte articole decât cele pentru care CCR a dispus corecturi în cele trei legi parlamentarii PNL şi USR au atacat din nou la Curte, pe motiv de neconstituționalitate.

Depunerea sesizărilor s-a făcut joi seară, după ce în cursul zilei nu a fost cvorul la CCR. 

Raluca Turcan, prim-vicepreședintele PNL, a anunțat pe pagina sa de Facebook:

“Am depus azi o nouă contestație la CCR privind aspecte grave de neconstituționalitate ale legilor justiției marca PSD-ALDE. Forma în care au trecut aceste legi este neconstituțională pentru că: 

• au fost adoptate viciat, raportul fiind distribuit și adoptat în aceeași zi cu plenul celor două camere;

• a fost adoptat în Senat un amendament care ar fi trebui adoptat în comisia specială;

• s-au realizat modificări la textul legilor care nu au legătură cu deciziile CCR.

Am identificat în total 37 de aspecte de neconstituționalitate.
În plus față de aceste aspecte ce țin de Constituție, legile sunt pe fond daunătoare. Sunt antieuropene și antiromânești pentru că:

• amputează independența pe caz a magistraților;

• blochează sistemul judiciar prin ieșiri forțate la pensie pentru aproximativ 2500 de magistrați;

• crează secții speciale de anchetă pentru magistrați;

• amputează atribuțiile Președintelui, acesta nemaiavând posibilitatea să refuze procurori sau judecători”, scrie Turcan pe Facebook.

Andronache: “Ce a făcut PSD-ALDE-UDMR în procedura de reexaminare nu are nicio legătură cu ceea ce a scris CCR în cele trei decizii”

Deputatul liberal Gabriel Andronache a declarat joi: “Am sesizat din nou CCR, pentru că, în mod evident, ceea ce au făcut colegii din majoritatea parlamentară, respectiv cei de la PSD-ALDE-UDMR, în procedura de reexaminare, nu are nicio legătură cu ceea ce a scris CCR în cele trei decizii”.

Juriștii PNL şi USR au constatat 37 de motive de neconstituţionalitate: 22 la Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, 6 la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară și 9 la Legea 317/2004 privind funcționarea CSM.

În sesizarea referitoare la modificarea Legii 303/2004 privind statutul magistraţilor, semnatarii susţin că Parlamentul şi-a depăşit limitele stabilite prin Decizia Curţii nr. 45/2018, modificând şi alte dispoziţii, care nu se află în legătură indisolubilă cu prevederile declarate neconstituţionale.

Prevederile regulamentare încălcate, art. 134 din Regulamentul Camerei Deputaţilor şi art. 149 din Regulamentul Senatului, conţin dispoziţiile exprese referitoare la competenţa exclusivă de dezbatere şi adoptare a raportului de specialitate în procedura de reexaminare după declararea ca neconstituţională a unei legi.

“Nu există niciun text regulamentar derogatoriu de la aceste norme regulamentare cu caracter imperativ. Mai mult, menţionăm că niciun obiectiv din cele prezentate în art. 1 al Hotărârii Parlamentului nr. 69/2017 privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul Justiţiei nu prevede competenţa acestei comisii de a dezbate şi adopta un raport cu privire la legea de modificare a Legii nr. 303/2004 în procedura de reexaminare. Suntem în situaţia încălcării evidente a principiului legalităţii derivat din (…) Constituţie, potrivit căruia ‘în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”, deoarece dispoziţiile regulamentelor parlamentare au caracter infraconstituţional, fiind aplicabilă, de-a întregul, obligaţia constituţională evidenţiată anterior. Termenul de 3 zile între data distribuirii raportului şi data dezbaterilor (…) nu a fost respectat”, se mai arată în document.

Sesizarea referitoare la modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară reclamă în principal încălcarea art. 1 alin. (5) şi ale art. 147 alin. (2) şi (4) din Constituţie.

“Faptul că Parlamentul a înfiinţat o Comisie comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul Justiţiei şi faptul că în această Comisie se dezbat legi de modificare şi completare a Legii nr. 303/2004, 304/2004 şi 317/2004 nu se poate constitui într-un argument pentru a justifica adoptarea de amendamente de corelare între dispoziţiile celor trei legi de modificare şi completare, corelările putând fi realizate numai cu dispoziţii din fondul activ al legislaţiei. Numai o astfel de interpretare poate să fie acceptată prin raportare la competenţa Curţii Constituţionale de a verifica constituţionalitatea legilor adoptate de Parlament (…). Or, în acest caz, respectarea de către Parlament a Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor presupune raportarea la acele legi care sunt în vigoare, nu la acelea care nu au parcurs tot procesul legislativ, nefiind promulgate de preşedintele României”, se precizează în document.

În sesizarea cu privire la modificarea şi completarea Legii nr. 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, PNL şi USR sesizează faptul că nu a fost respectată competenţa exclusivă a comisiilor permanente în procedura specială de reexaminare după controlul de constituţionalitate, aşa cum este prevăzut în regulamentele celor două Camere. 

USR: “Mai grav este că urmează modificarea Codurilor Penale!”

La rândul său, USR a postat pe Facebook următorul anunț:

“Am contestat din nou legile justiției la CCR!

Juriștii USR și PNL au identificat peste 30 de modificări neconstituționale, cele mai multe în Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Multe din modificările nou introduse nu respectă cerințele de calitate și claritate a legii și vor genera situații de ambiguitate, de care coaliția PSD-ALDE vrea să profite pentru a submina independența magistraților.

Obiectivul nostru este să îndreptăm prostiile propuse de „experții” Florin Iordache, Steluța Cătăniciu, Marton Arpad, dar și să amânăm intrarea în vigoare a acestor proiecte de lege nocive pentru sistemul judiciar. Ele nu ar fi trebuit adoptate niciodată fără avizul Comisiei de la Veneția și al principalelor instituții și asociații din domeniu.

Mai grav este că urmează modificarea Codurilor Penale!”.

 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version