Un nou cutremur s-a produs în Gorj, de 5,7 grade pe scara Richter și la o adâncime de 6,3 kilometri, cu o magnitudine mai mare decât primul, de luni, care a avut 5,2 grade și a speriat, ca și acesta din urmă, populația din trei județe.

Directorul Institutului Național de Fizică a Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat, într-o conferință de presă la sediul MAI, că este o surpriză și pentru specialiști valul de cutremure din Oltenia.

„Ieri a fost un cutremur de 5,2 grade, la 10 kilometri. Azi, după 16 replici s-a produs la 10 km distanță un seism de 5,7. Nu s-au produs cutremure decât foartte rar. Este pentru noi o surpriză că zona respectivă s-a activat. Mișcarea faliilor a fost pe verticală, deși ele sunt un tandem de cutremure. Acesta al doilea siem poate fi un frate a celuilalt”, a spus Constantin Ionescu.

„Este greu de spus dacă se descarcă energia acolo. Urmează replicile și să sperăm că va scădea activitatea seismică în timp. Poate dura și o lună. Pot fi multe replici. Nu există o legătură cu Vrancea. Zona Vrancea este la contactul dintre două plăci tectonice. Influența nu vine de jos în sus, ci de jos în sus”, a mai spus șeful INFP.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat la rândul său că 50 de apeluri au fost primite de la oameni în județele Gorj, Dolj și Mehedinți.

„După cum deja cunoaşteţi, astăzi la ora 15,16 s-a produs în Oltenia, judeţul Gorj, un cutremur semnificativ, cu magnitudine de 5,7 la o adâncime corectată de 6,3 kilometri, urmat până acum de cinci replici produse în aceeaşi zonă, cu efecte diferite în diferite judeţe. Cel mai important lucru: până acum nu avem victime şi nu avem efecte grave”, a precizat el.

De asemenea, cinci persoane au suferit atacuri de panică și s-au prezentat la spital.

Arafat a prezentat efectele produse de seism:

„Avem efecte în 6 localități din trei județe. Au fost peste 50 de apeluri de urgență. Se refereau la fisuri sau elemente căzute, elemente din construcții. De asemenea, câteva atacuri de panică.

Județul Gorj: 3 localități au fost efecte. Vorbim de fisuri la mai multe imobile, inclusiv la Primărie și Prefectură. Au fost 5 persoane cu atacuri de panică și două persoane rănite.

Există 7 case cu fisuri. Acolo unde sunt fisuri o să fie evaluarea din partea experților din construcții.

Au fost semnalate 15 avarii la coșuri de fum.

Dolj: Avem elemente de construcții căzute la sediul Poliției de frontieră la Calafat.

La Mehedinți. Nu sunt efecte grave, nu avem victime, doar persoane cu atacuri de panică și doi răniți”.

Raed Arafat a avertizat că „panica e posibil să fie ucigătoare” și i-a îndemnat pe oameni să își instaleze pe telefona eplicația IGSU și să citească instrucțiunile de pe platforma FIIPREGATIT.RO: „Revin la instrucțiunile IGSU. Mesaje Ro-Alert nu se dau înainte de cutremur. Vă recomandăm aplicația de pe google, dar să intrați și pe portalul FIIPREGATIT.RO”.

Trusă de urgență, apă și mâncare de 72 de ore

Șeful DSU a prezentat și lucrurile esențiale pe care oamenii trebuie să le aibă în casă: „trusă de urgență, apă și mâncare pentru o perioadă de 72 de ore”.

„Tocul ușii nu mai corespunde acum cu grinda de rezistență. După cutremur, verifici structura pe care vrei să cobori e sigură. Fără panică. Trebuie să verificăm și vecinii, bătrânii și copiii. Primii salvatori este populația. Nu am o listă cu spitalele care sunt pe risc seismic. Știu că sunt spitale importante de urgență au fost consolidate”, a spus Raed Arafat.

El a arătat că sediul Primăriei Târgu Jiu a fost afectat. Ulterior, primarul Marcel Romanescu a declarat că activitatea angajaţilor primăriei va fi relocată în spaţiile stadionului din oraş.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version