Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat miercuri, cu 37 de voturi “pentru” și 11 voturi impotrivă, Hotărârea referitoare la modul de recuperare, de către Primăria Capitalei, a sumelor pe care le va aloca pentru a susține contribuția ce le revine proprietarilor de imobile ce necesită refacerea fațadei, pentru a executa lucrările.

foto Jean Mihai Pâlșu

Este vorba despre Hotărârea privind mecanismul de recuperare a sumelor avansate de Municipiul Bucuresti pentru asiguararea contributiei proprii a detinatorilor cladirilor, in vederea realizarii lucrarilor de interventie cu privire la cresterea calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor prin masuri de reabilitare structural-arhitecturala a anvelopei acestora.

Au votat “pentru” 23 de consilieri PSD, 6 consilieri PNL, 4 consilieri PMP si 4 consilieri ALDE. Impotriva proiectului s-au exprimat 11 consilieri USR. 

Proiectul a fost aprobat cu 37 de voturi pentru si 11 voturi impotriva. Au votat pentru 23 de consilieri PSD, 6 consilieri PNL, 4 consilieri PMP si 4 consilieri ALDE. Impotriva proiectului s-au exprimat 11 consilieri USR.  

Primarul general, Gabriela Firea a declarat că „este vorba de cladirile situate in Bucuresti, indiferent de forma de proprietate, care pun in pericol integritatea fizica si siguranta populatiei  si afecteaza calitatea mediului inconjurator”.

“Concret, Municipiul Bucuresti va suporta din resurse proprii cota de contributie a detinatorilor cladirilor, pe care o va recupera intr-o perioada de 10 ani de la data receptiei lucrarilor, conform unei formule de calcul – respectiv rate egale, indexate lunar cu rata inflatiei comunicata de INS”, a adăugat ea.

Potrivit Hotărârii, sunt exceptate cladirile expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic si cladirile reabilitate termic sau in curs de reabilitare, la data intrarii in vigoare a legii 153/2011.

Lucrarile de interventie eligibile conform hotararii pot consta in:

  • Lucrari de consolidare, reparare/refecare a zidariei/peretilor exteriori;
  • Lucrari de reparare/refacere finisaje exterioare;
  • Lucrari de consolidare si/sau reparare/refacere a sistemului de acoperire;
  • Lucrari de inlocuire reparare/refacere a tamplariei exterioare si balcon, logii, cornise, etc;
  • Lucrari de reparare/refacere a elementelor de plastica – arhitecturala (brauri, ancadramente, bosaje si altele);
  • Lucrari de demontare a instalatiilor si echipamentelor montate aparent pe fatada/acoperis, precum si remontarea acestora dupa efectuarea lucarilor de interventie;
  • Lucrari de montare si remontare a simbolului de monument istoric.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version