Premierul Marcel Ciolacu îşi va schimba cartea de identitate, în urma atacului cibernetic asupra bazelor de date produs marți la Camera Deputaţilor.


Anunțul a fost făcut chiar de șeful Executivului, miercuri, la Palatul Victoria.

„O să-mi schimb buletinul, sper să  nu fi făcut nimeni nici un împrumut. Nu este prima oară când avem de-a face cu aceste afaceri cibernetice. La un moment dat, un președinte al Camerei Deputaților a decis ca Parlamentul să nu intre într-un anumit program în care să fie și STS și SRI și acum vedem consecințele (…) Presupun că nu ar fi fost faimos acest atac dacă nu ar fi fost furată copia buletinului meu. Avem de-a face cu un război hibrid, întreaga Europă este supusă acestui atac hibrid. Vor fi alegeri în toată Europa, ca să înțelegem întreaga miză a acestor atacuri în acest moment”, a declarat Ciolacu.

Hackerii au sustras informații bancare, financiare și despre starea de sănătate a deputaților și senatorilor.

Cărțile de identitate ale premierului Ciolacu și președintelui interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, au apărutpe Dark Web, o rețea care se suprapune peste internetul public, dar necesită software specific, anumite configurații sau o autorizație pentru a o accesa.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Gruia-Ivan, a declarat marţi că s-a confirmat atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor.

„Avem confirmarea că a existat un atac cibernetic, un incident cibernetic al cărui victimă a fost Camera Deputaţilor. Au fost extrase date de aproximativ 250 de Gigabytes, o parte documente personale, o parte date referitoare la dispozitivele electronice ale parlamentarilor. În momentul de faţă instituţiile statului îşi fac treaba şi sunt la sediul Camerei Deputaţilor şi urmează să emită un raport tehnic în baza căruia este evident că preşedintele Camerei Deputaţilor se va îndrepta împotriva răufăcătorilor. Am avut o discuţie cu preşedintele Camerei, Alfred Simonis, în clipa în care avem raportul tehnic urmează să se îndrepte împotriva lor”, a spus Ivan, la sediul central al PSD.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a anunţat că a deschis un dosar penal în legătură cu atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor, în care sunt efectuate cercetări in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, perturbarea funcţionării sistemelor informatice şi şantaj.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version