Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

JUSTIȚIE: Bogdan Olteanu a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare / ACTUALITATE: Vremea se răcește semnificativ, la 12 grade Celsius / Ploi și vânt puternic în toată țara / Lapoviță și ninsoare la munte / 

Breaking News:
 

Cîțu, despre majorarea pensiilor: Nu refuzăm să aplicăm legea, facem ce spune în ultimul articol

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu (PNL), îi răspunde președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu (PSD), care îl acuză că refuză să vină în Parlament pentru a spune unde sunt banii împrumutați – „7 miliarde de euro în 7 luni” și de ce refuză să majoreze cu 40% punctul de pensie, așa cum prevede legea aprobată inclusiv de PNL și promulgată de președintele Klaus Iohannis.

„Să vină domnul Cîțu în Parlament. L-am auzit pe guvernatorul Băncii Naționale (Mugur Isărescu – n.r.) care a spus că s-au împrumutat cu aproape 7 miliarde de euro în 7 luni, respectiv 1 miliard de euro pe lună. Să vină (Cîțu – n.r.) să ne spună unde sunt acești bani și de ce nu avem bani să mărim pensiile”, a spus Ciolacu, luni seară, la TVR 1.

Cîțu a susținut, marți dimineață la RFI, că a crescut investițiile, pensiile și alocațiile. „Acolo sunt banii”.

La remarca jurnalistului că, dincolo de orice dispută politică, Executivul refuză să aplice o lege adoptată de Parlament, Florin Cîțu a replicat: ”Nu este adevărat, așa ceva nu se întâmplă. Nu refuzăm să aplicăm legea. Aplicăm legea, doar am făcut exact ce permite legea, prin ultimul articol. Spune foarte clar legea aprobată de socialiști, de PSD, spune foarte clar: în cazul unei situații de lipsă de venituri la buget, se poate face reeșalonarea prin rectificare bugetară, deci se poate face reeșalonarea creșterii punctului de pensii. Deci am folosit exact legea (…). Nu vom permite anul acesta o creștere a cheltuielilor bugetare (…). Vom ataca aceste legi, pentru că nu au sursă de finanțare, le vom ataca la CCR. Eu nu cred că CCR-ul poate să spună că o lege care crește cheltuielile bugetare… și scrie negru pe alb în Constituție că dacă nu are sursa de finanțare… poate să fie constituțională, eu nu cred așa ceva. Curtea Constituțională este imparțială și va folosi Constituția în a judeca”.

Parlamentul se reunește, marți, pentru a vota revenirea la majorarea cu 40% a punctului de pensie de la 1 septembrie 2020.

Guvernul Orban a aprobat, prin  OUG nr. 135/2020 privind rectificarea bugetară, o creștere cu doar 14%, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei a punctului de pensie.

Punctul de pensie este calculat la salariul mediu pe economie , care este de circa 5.000 de lei/lună. Dar cum peste 60% dintre angajații din mediul privat au salariul minim, ei nu vor beneficia nici măcar de un punct de pensie. În schimb, la stat nu mai există angajați cu salariul minim – din care primesc „în mână” 1.374 de lei/lună.

19 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv