Liderul PNL, Nicolae Ciucă, fost premier iar acum președintele Senatului, a transmis joi, la 5 ani de la violențele jandarmilor comise asupra manifestanților pașnici din fața Guvernului,  că„10 august 2018 rămâne o pată întunecată în istoria recentă a României”, iar clasa politică și instituţiile „suntem datori să învăţăm din greşelile trecutului”.

Amintim că, de teama unui nou protest în fața Guvernului, procurorii militari au trimis în judecată dosarul 10 August, cu exact 2 zile înainte de împlinirea a 5 ani de la violențele jandarmilor. Colonelul Ionuț Sindile (foto), care a coordonat Protestul Diasporei în 10 august 2018, s-a pensionat la numai 42 de ani, în septembrie 2020, și primește pensie specială

Cucoș, Cazan, Sindile și 13 subalterni, trimiși în judecată după 5 ani de la violențele jandarmilor din 10 August

Iată ce a scris Ciucă, pe Facebook:

„Ziua de 10 august 2018 rămâne o pată întunecată în istoria recentă a României. A fost un eşec al democraţiei noastre şi un moment care a afectat legătura de încredere dintre cetăţeni şi instituţiile statului.

Cetăţenii şi-au exercitat atunci dreptul la liberă exprimare şi au apărat independenţa justiţiei. Violenţa împotriva unor manifestanţi paşnici, ca şi agresiunea asupra celor care apără legea sunt inacceptabile într-o democraţie liberală autentică.

Toţi cetăţenii trebuie protejaţi în exerciţiul liber al drepturilor fundamentale, în niciun caz abuzaţi şi intimidaţi. Democraţia este puternică atunci când cetăţenii sunt liberi să îşi exprime ideile, opiniile.

Suntem datori, moral, legal şi instituţional, clasă politică şi instituţii deopotrivă, să apărăm dreptatea şi să nu mai permitem niciodată ca un astfel de moment nefast să se repete. Suntem datori să învăţăm din greşelile trecutului şi să construim o societate în care libertatea individuală să fie cu adevărat valoarea supremă pe care instituţiile statului să o protejeze şi să o dezvolte pentru viitor”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version