USR a sesizat Comisia de la Veneția pe tema pachetului de legi ale Justiției inițiat de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și aprobate de Guvernul Ciucă. Parlamentul a înființat o comisie specială – denumită de USR „Comisia specială Iordache 2” – ce urmează să dezbată, pe capitole, cele trei proiecte de lege.

Numai că USR cere acum coaliției PSD-PNL-UDMR ca „un vot final în Comisia specială Iordache 2 să nu se dea până la un aviz din partea Comisiei de la Veneția”.

„Comisia de la Veneția va emite o opinie pe cele trei legi ale justiției. Asta am cerut astăzi în Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Solicitarea a fost admisă cu majoritatea voturilor. PSD-PNL ar trebui să nu se grăbească: să aștepte punctul de vedere solicitat și să-l implementeze în raport cu prevederile MCV și GRECO”, a declarat Iulian Bulai, deputat USR și președinte al grupului ALDE de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

„Este bine că vom avea un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneția. În ciuda angajamentelor din programul de guvernare, domnul ministru Predoiu s-a opus din răsputeri obținerii unui asemenea aviz din partea Comisiei de la Veneția. Luând în considerare dezbaterile din Comisia specială și faptul că foarte multe asociații profesionale critică aceste proiecte, cu argumente substanțiale, este esențial să avem la îndemână avizul Comisiei de la Veneția și să dăm un vot în cunoștință de cauză. Solicităm coaliției PSD-PNL-UDMR să fie date rapoarte pe cele trei legi după ce vom vedea argumentele Comisiei de la Veneția”, a precizat și Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției în Guvernul Cîțu.
 
Comisia de la Veneția a mai confirmat sesizările formulate față de Legile Justiției, la proiectul de desființare a Secției Speciale propus de Cătălin Predoiu.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version