Amendament scandalos aprobat de Comisia pentru modificarea legilor Justiției, condusă de Florin Iordache, autorul OUG 13: judecătorii și procurorii nu vor mai fi suspendat automat în momentul trimiterii lor în judecată pentru comiterea de infracțiuni, “dacă se apreciază, în raport de circumstanțele cauzei, că se aduce atingere prestigiului profesiei”.

sursă foto Agerpres

Memebii comisiei – majoritari PSD-ALDE, dar și cu susținere din partea UDMR și Minorități -, au modificat, astfel, articolul 62 al Legii 303/2004. Suspendarea magistraților urmează să fie posibilă numai prin decizia Consiliului Superior al Magistraturii.

În situația în care s-a apreciat că judecătorul sau procurorul poate fi menținut în funcție, acestuia i se poate interzice provizoriu exercitarea anumitor atribuții până la soluționarea definitivă a cauzei. Prevederile se aplică în mod corespunzător și în cazul în care față de judecător sau procuror s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune și organul judiciar a stabilit în sarcina sa obligația de a nu exercita profesia în exercitarea căreia a săvârșit fapta, se arată în amendamentul asumat de CSM — ALDE și USR, votat de parlamentari.

La finalul ședinței comisiei, președintele acesteia, deputatul PSD Florin Iordache, a susținut că parlamentarii au preluat punctele de vedere și argumentele CSM, precum și ale asociațiilor profesionale și a precizat că adoptarea amendamentului reprezintă o reglementare.

“Toate aceste amendamente vin din partea asociațiilor profesionale”, a spus Iordache.

Rămâne de văzut cum va putea judeca un magistrat sute sau mii de dosare, când el însuși este trimis în judecată pentru comiterea de infracțiuni.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version