Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a analizat, joi, implicarea României într-un proiect transatlantic nou – crearea în ţara noastră a unei facilităţi de instruire a piloţilor pentru operarea avioanelor F-16.

Astfel, „împreună cu alţi aliaţi şi cu compania care proiectează acest avion de luptă, va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloţilor care vor zbura pe F-16, unde vor fi pregătiţi piloţii români care operează astfel de aeronave, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior şi participării piloţilor din statele aliate şi partenere NATO, inclusiv din Ucraina”, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

CSAT a aprobat punerea la dispoziție, de către Armata României, a 5.646 militari şi civili pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în 2024. Dintre aceștia, 3.120 de militari se vor afla în aşteptare pe teritoriul naţional, cu posibilitatea de a fi dislocaţi la ordin.

Ministerul Afacerilor Interne va putea participa la astfel de misiuni şi operaţii cu 2.462 militari şi poliţişti, dintre care 359 vor participa la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, iar 2.103 vor fi în aşteptare pe teritoriul naţional, dislocabili la ordin.

Elementul de noutate îl reprezintă suplimentarea participării cu o companie stat major şi deservire la operaţia EUFOR Althea, în teatrul de operaţii Bosnia şi Herţegovina. „România va deveni, astfel, cel mai mare contributor cu trupe în cadrul operaţiei, cu un efectiv de peste 1.000 de militari, atât dislocaţi în teatru, cât şi în cadrul rezervelor operaţiei”, a menţionat Preşedinţia.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version